Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 2 cebule
- mozzarella
- 450g szpinaku świeży lub mrożony
- 4-5 ząbków czosnku
- suszone pomidory
- oliwa z oliwy
- pieprz
- sól
- zioła prowansalskie
- ewentualnie przyprawa do kurczaka
Wykonanie:
1. Farsz:
Cebulę i czosnek kroimy w w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwy. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy na patelnię szpinak (ja użyłam mrożonego), przyprawiamy go solą i pieprzem i dusimy do czasu aż nadmiar wody nam z niego odparuje. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidorki i mozzarellę.Wszystko chwilę podgrzewam, ale tak, by ser nam się nie rozpuścił.
2. Mięso
Mięso myjemy pod bieżąca wodą, pozbawiamy ewentualnych żyłek i błonek, delikatnie rozbijamy (najlepiej pod kawałkiem woreczka lub folii spożywczej wówczas nie będzie pryskać). Dzielimy na dwie części i delikatnie nacinamy wzdłuż tak, aby utworzyć kieszonki (Uwaga! Jeśli nasze filety nie są zbyt duże zostawiamy je w całości, robiąc w nich nożem tylko kieszonkę). Do tak wyciętej kieszonki wkładamy farsz i spinamy wykałaczką. Pierś oprószyć solą, pieprzem, papryką i ziołami (ewentualnie można użyć ulubionej :) gotowej przyprawy do kurczaka) obsmażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron. Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez kolejne 10 min.
Pamiętaj! Przed podaniem wyciągnij wykałaczki:)