Składniki:
-Brokuł
1 szt
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 250 g sera feta
- 20 szt pomidorków koktajlowych
- puszka kukurydzy
- 100 g łuskanego słonecznika
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 250 g sera feta
- 20 szt pomidorków koktajlowych
- puszka kukurydzy
- 100 g łuskanego słonecznika
Sos
czosnkowy:
-
3 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurt naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki cukru pudru
- 4 łyżki jogurt naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki cukru pudru
Wykonanie:
Brokuł myję, dzielę na różyczki i gotuję we wrzątku z dodatkiem pół łyżeczki soli i cukru około 5 minut. Po ugotowaniu przekładam brokuł na durszlak i polewam zimną wodą. Pomidorki koktajlowe kroję na połówki. Kukurydzę odsączam z zalewy. Słonecznik podprażam na suchej patelni bez tłuszczu z dodatkiem soli (ok 1/2 łyżeczki). Uważajcie, aby nie przypalić ziaren! Kiedy nasiona będą rumiane, zdejmuję patelnię z ognia i pozostawiam do wystygnięcia.
Brokuł myję, dzielę na różyczki i gotuję we wrzątku z dodatkiem pół łyżeczki soli i cukru około 5 minut. Po ugotowaniu przekładam brokuł na durszlak i polewam zimną wodą. Pomidorki koktajlowe kroję na połówki. Kukurydzę odsączam z zalewy. Słonecznik podprażam na suchej patelni bez tłuszczu z dodatkiem soli (ok 1/2 łyżeczki). Uważajcie, aby nie przypalić ziaren! Kiedy nasiona będą rumiane, zdejmuję patelnię z ognia i pozostawiam do wystygnięcia.
Sos
czosnkowy: W miseczce mieszam majonez z jogurtem. Dodaję
przeciśnięty czosnek oraz cukier puder do smaku. Dokładnie
mieszam.
W
szklanym naczyniu układam warstwowo następujące składniki. Na
dnie miski układam różyczki brokułu, posypuję serem feta
pokrojonym w kostkę, układam cząstki pomidorków. Następnie
przykrywam połową sosu czosnkowego, wykładam odsączoną
kukurydzę, drugą połowę pomidorków koktajlowych. Po czym wylewam resztę sosu czosnkowego. Wierzch posypuję prażonym słonecznikiem. Sałatkę wstawiam na około godzinę do
lodówki do schłodzenia.
Smacznego!
Ula