Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Sałatka warstwowa z brokułem, słonecznikiem i sosem czosnkowym


Składniki:
-Brokuł 1 szt
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 250 g sera feta
- 20 szt pomidorków koktajlowych
- puszka kukurydzy
- 100 g łuskanego słonecznika

Sos czosnkowy:
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurt naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki cukru pudru

Wykonanie:
Brokuł myję, dzielę na różyczki i gotuję we wrzątku z dodatkiem pół łyżeczki soli i cukru około 5 minut. Po ugotowaniu przekładam brokuł na durszlak i polewam zimną wodą. Pomidorki koktajlowe kroję na połówki. Kukurydzę odsączam z zalewy. Słonecznik podprażam na suchej patelni bez tłuszczu z dodatkiem soli (ok 1/2 łyżeczki). Uważajcie, aby nie przypalić ziaren! Kiedy nasiona będą rumiane, zdejmuję patelnię z ognia i pozostawiam do wystygnięcia.
Sos czosnkowy: W miseczce mieszam majonez z jogurtem. Dodaję przeciśnięty czosnek oraz cukier puder do smaku. Dokładnie mieszam.
W szklanym naczyniu układam warstwowo następujące składniki. Na dnie miski układam różyczki brokułu, posypuję serem feta pokrojonym w kostkę, układam cząstki pomidorków. Następnie przykrywam połową sosu czosnkowego, wykładam odsączoną kukurydzę, drugą połowę pomidorków koktajlowych. Po czym wylewam resztę sosu czosnkowego. Wierzch posypuję prażonym słonecznikiem. Sałatkę wstawiam na około godzinę do lodówki do schłodzenia.



Smacznego!
Ula



Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz