Składniki:
- 2 słoiki selera konserwowego
- 10 dag żółtego sera
- 4 plasterki po 4 mm szynki konserwowej
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 2-3 ząbki czosnku (nieobowiązkowe)
- 5 jaj
- szczypiorek
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- pieprz i sól
Wykonanie:
Ugotowane i obrane jajka wraz z ogórkami oraz szynką kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do miseczki. Seler, fasolę i kukurydzę odcedzamy. Dodajemy do pozostałych składników.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy majonez, śmietanę, jogurt naturalny i szczypiorek. Doprawimy pieprzem i solą i całość dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę ozdabiamy szczypiorkiem, pietruszką lub zielona cebulką.