Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Zupa fasolowa bez mięsa

 Składniki:
  • 400g fasoli piękny jaś
  • 1 duża cebula
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kapusta włoska
  • 2-4 ząbki czosnku 
  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2-4 grzyby suszone 
  • masło - 4 łyżki
  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • liści laurowe
  • majeranek
  • pieprz, sól
  • natka pietruszki 
  • 1,5 łyżki mąki na zasmażkę 
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%


Wykonanie:
Fasolę płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na całą noc. Na drugi dzień nasze przygotowania zaczynamy od gotowania fasoli przez około 1,5h na średnim ogniu.


Gdy fasola będzie już miękka dodajemy w całości lub pokrojone w krążki, kosteczkę (albo starte na tarce) warzywa tj. marchewkę, pietruszkę, kapustę i seler. W trakcie gotowania dorzucamy  ziele angielskie, grzyby i liście laurowe. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle na złoto. Dodajemy do zupy. Gdy nasze warzywa będą już prawie miękkie dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.


RADA: ziemniaki dodajemy praktycznie na końcu, by się nam nie rozgotowały przed innymi warzywami. Przygotowujemy zasmażkę: 2 łyżki masła rozpuszczamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy 1,5 łyżki mąki i smażymy na niewielkim ogniu ciągle mieszając około 2-3 minuty. Gotową zasmażkę łączymy z kilkoma łyżkami wywaru i przelewamy do gotującej się zupy. Podbijamy śmietaną - (2 łyżki gęstej śmietany zalewamy powoli - stopniowo 1 chochelką wrzącego wywaru. Zupę zdejmujemy z ognia, wlewamy zahartowaną śmietanę i  doprawiamy sporą ilością majeranku, pieprzem i solą.


Zupę zagotować i zestawić z ognia. Przed podaniem udekorować natką pietruszki. Tak przyrządzoną zupę podajemy z pieczywem (najlepiej wiejskim),  grzankami.

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz