Składniki:
- 400g fasoli piękny jaś
- 1 duża cebula
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- kapusta włoska
- 2-4 ząbki czosnku
- 3-4 średniej wielkości ziemniaki
- 2-4 grzyby suszone
- masło - 4 łyżki
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liści laurowe
- majeranek
- pieprz, sól
- natka pietruszki
- 1,5 łyżki mąki na zasmażkę
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
Wykonanie:
Fasolę płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na całą noc. Na drugi dzień nasze przygotowania zaczynamy od gotowania fasoli przez około 1,5h na średnim ogniu.
Gdy fasola będzie już miękka dodajemy w całości lub pokrojone w krążki, kosteczkę (albo starte na tarce) warzywa tj. marchewkę, pietruszkę, kapustę i seler. W trakcie gotowania dorzucamy ziele angielskie, grzyby i liście laurowe. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle na złoto. Dodajemy do zupy. Gdy nasze warzywa będą już prawie miękkie dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
RADA: ziemniaki dodajemy praktycznie na końcu, by się nam nie rozgotowały przed innymi warzywami. Przygotowujemy zasmażkę: 2 łyżki masła rozpuszczamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy 1,5 łyżki mąki i smażymy na niewielkim ogniu ciągle mieszając około 2-3 minuty. Gotową zasmażkę łączymy z kilkoma łyżkami wywaru i przelewamy do gotującej się zupy. Podbijamy śmietaną - (2 łyżki gęstej śmietany zalewamy powoli - stopniowo 1 chochelką wrzącego wywaru. Zupę zdejmujemy z ognia, wlewamy zahartowaną śmietanę i doprawiamy sporą ilością majeranku, pieprzem i solą.
Zupę zagotować i zestawić z ognia. Przed podaniem udekorować natką pietruszki. Tak przyrządzoną zupę podajemy z pieczywem (najlepiej wiejskim), grzankami.