Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Bitki schabowe w sosie własnym

Gdy tradycyjne, niedzielne schabowe nam się już znudziło, a w lodówce mamy akurat schab nie ma nic prostszego, jak zrobić bitki w sosie własnym. Świetnie pasują do kaszy gryczanej, kopytek, klusek śląskich czy w zestawie z ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym domowej roboty :) Po prostu pycha :)


Składniki główne:
            •   500g schabu                            
  • 2-3 marchewki
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/2 łodygi selera
  • 3-4 szklanki wywaru
  • mąka do obtaczania mięsa
  • oliwa z oliwek lub olej
Przyprawy:
  • czosnek
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • świeży koperek

    Wykonanie
    :

    Schab dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Umyty i osuszony kroimy w poprzek włókien na około 1 - centymetrowe plastry. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem, nacieramy czosnkiem , oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut.

     

    Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na  rozgrzewanej oliwie. Łodygę selera myjemy i kroimy w cienkie paseczki a marchewkę w krążki. Warzywa przekładamy do większego garnka. Każdy plaster mięsa obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie na rumiano - do momentu aż nabierze lekko brązowego koloru. RADA: (każdą porcję mięsa smażymy na "nowym" oleju i czystej patelni).
    Usmażone bitki przekładamy do garnka z cebulą, marchewką i selerem. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i dusimy na wolnym ogniu około 1,5h - 2h do momentu aż cebula nam się rozpadnie (to głównie ona zagęści nasz sos) a warzywa i mięso będą miękkie.


     

    W razie potrzeby nasz sos możemy zagęścić łyżką mąki podsmażonej na maśle. Na koniec dodajemy koperek i w razie potrzeby doprawiamy.

    Smacznego:)

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz