Szybki a niebanalny pomysł na obiad dla zabieganych.Przygotowanie zajmie kilka chwil, a w trakcie jego pieczenia można zrobić coś jeszcze...
Składanki:
- 6 plastrów schabu
- 2-3 cebule
- 20dag pieczarek2 łyżki musztardy Dijon
- duża śmietana 12% lub 18%
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- szczypiorek
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- dwa opakowania sera mozzarella
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Mięso umyć, osuszyć i rozbić lekko ręką (tak ręką ;-)). Oprószyć z każdej ze stron pieprzem i solą. Odstawić. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki a cebulę w półksiężyce. Rozgrzać masło na patelni i podsmażyć na nim lekko osolone pieczarki. Zdjąć z ognia i na tej samej patelni z dodatkiem masła poddusić cebulę. W naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry schabu, a na nie wyłożyć cebulę z pieczarkami. W misce przygotować sos: do śmietany dodać jajko, musztardę, miód, mąkę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Mięso polać tak przygotowanym sosem i zapiekać w piekarniku przez około 40 min. Pod koniec pieczenia na wierzch dodać mozzarellę w plastrach i zapiekać kolejne 10 min. Gotowe aromatyczne danie podawać na gorąco z ziemniakami, kaszą, ryżem lub solo. Przed podaniem udekorować szczypiorkiem.
Smacznego - Polecam Marzena
.