Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Schab zapiekany z pieczarkami i mozzarellą

Szybki a niebanalny pomysł na obiad dla zabieganych.Przygotowanie zajmie kilka chwil, a w trakcie jego  pieczenia można zrobić coś jeszcze...

Składanki:
  • 6 plastrów schabu 
  • 2-3 cebule 
  • 20dag pieczarek2 łyżki musztardy Dijon 
  • duża śmietana 12% lub 18% 
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 jajko 
  • sól 
  • pieprz 
  • gałka muszkatołowa 
  • szczypiorek 
  • 3 łyżki masła 
  • 1 łyżka mąki 
  • dwa opakowania sera mozzarella



Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Mięso umyć, osuszyć i rozbić lekko ręką (tak ręką ;-)). Oprószyć z każdej ze stron pieprzem i solą. Odstawić. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki a cebulę w półksiężyce. Rozgrzać masło na patelni i podsmażyć na nim lekko osolone pieczarki. Zdjąć z ognia i na tej samej patelni z dodatkiem masła poddusić cebulę. W naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry schabu, a na nie wyłożyć cebulę z pieczarkami. W misce przygotować sos: do śmietany dodać jajko, musztardę, miód, mąkę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Mięso polać tak przygotowanym sosem i zapiekać w piekarniku przez około 40 min. Pod koniec pieczenia na wierzch dodać mozzarellę w plastrach i zapiekać kolejne 10 min. Gotowe aromatyczne danie podawać na gorąco z ziemniakami, kaszą, ryżem lub solo. Przed podaniem udekorować szczypiorkiem.

Smacznego - Polecam Marzena




.

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz