No tak, na dwusetny post miałoby coś wyjątkowego, jakieś pyszne ciasto, tort, cokolwiek a tu będzie psikus i coś dla każdego ;-). Domowa Nutella - pyszna, mocno orzechowa, zdrowa i można ją jeść bez opamiętania... a i właściciele ulubionej sieci fitness będą zachwyceni ;-)
Z podanej proporcji wyjdzie nam spory słoiczek lub dwie szklanki wielkości, jak do drinków ;-) Orzechy proponuję kupić już gotowe, bez łupiny chyba, że chcemy bawić się tak jak ja z dziadkiem do orzechów, którego nie mam i troszeczkę dłużej mi się zeszło ;-)
Składniki:
- 200g orzechów laskowych (szklanka)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości 75-85% kakao
- 1 i 1/2 szkl mleka
- 1/2 szkl cukru trzcinowego lub cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka powidła śliwkowego (nieobowiązkowe)
- łyżka miodu
Przygotowanie:
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Skórka musi się lekko przypalić ;-) Podprażone orzechy wyłożyć na ściereczkę, związać i pocierać np. o blat, by pozbawić je skórek. Podgrzać szklankę mleka i zalać nim orzechy. Przełożyć do misy i zblendować. (Jeśli ktoś ma młynek do kawy można je zemleć , będzie po prostu szybciej). Pozostałe mleko podgrzać w rondelku, mocno ciepłe zestawić z ognia i wkruszać do niego czekoladę, tak aby się całkowicie rozpuściła. Dodać kakao i wymieszać. Czekoladową masę przełożyć do orzechów, dodać miód, cukier, powidło i blendować przez kilka minut, aby uzyskać idealną konsystencję. W razie konieczności dodać odrobinę mleka. Gotową masę przełożyć do szklanek lub słoiczka i odstawić w chłodne miejsce np. do lodówki.
Idealna na śniadanie + gorące kakao... Mniam
Polecam Marzena
Podprażone
orzechy wysypać na suchą ścierkę i pocierając nią o blat lub dłoń o
dłoń pozbawić orzechów skórek - See more at:
http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4568/domowa-nutella#sthash.1zRND9V8.dpuf
Podprażone
orzechy wysypać na suchą ścierkę i pocierając nią o blat lub dłoń o
dłoń pozbawić orzechów skórek - See more at:
http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4568/domowa-nutella#sthash.1zRND9V8.dpuf
Podprażone
orzechy wysypać na suchą ścierkę i pocierając nią o blat lub dłoń o
dłoń pozbawić orzechów skórek - See more at:
http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4568/domowa-nutella#sthash.1zRND9V8.dpuf
Podprażone
orzechy wysypać na suchą ścierkę i pocierając nią o blat lub dłoń o
dłoń pozbawić orzechów skórek - See more at:
http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4568/domowa-nutella#sthash.1zRND9V8.dpuf