Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Domowa nuttella

No tak, na dwusetny post miałoby coś wyjątkowego, jakieś pyszne ciasto, tort, cokolwiek a tu będzie psikus i coś dla każdego ;-). Domowa Nutella - pyszna, mocno orzechowa, zdrowa i można ją jeść bez opamiętania... a i właściciele ulubionej sieci fitness będą zachwyceni ;-)
Z podanej proporcji wyjdzie nam spory słoiczek lub dwie szklanki wielkości, jak do drinków ;-) Orzechy proponuję kupić już gotowe, bez łupiny chyba, że chcemy bawić się tak jak ja z dziadkiem do orzechów, którego nie mam i troszeczkę dłużej mi się zeszło ;-)


Składniki:
  • 200g orzechów laskowych (szklanka) 
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości 75-85% kakao 
  • 1 i 1/2 szkl mleka 
  • 1/2 szkl  cukru trzcinowego lub cukru pudru 
  • 2 łyżki kakao  
  • 1 łyżka powidła śliwkowego (nieobowiązkowe) 
  • łyżka miodu





Przygotowanie:
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Skórka musi się lekko przypalić ;-) Podprażone orzechy wyłożyć na ściereczkę, związać i pocierać np. o blat, by pozbawić je skórek. Podgrzać szklankę mleka i zalać nim orzechy. Przełożyć do misy i zblendować. (Jeśli ktoś ma młynek do kawy można je zemleć , będzie po prostu szybciej). Pozostałe mleko podgrzać w rondelku, mocno ciepłe zestawić z ognia i wkruszać do niego czekoladę, tak aby się całkowicie rozpuściła. Dodać kakao i wymieszać. Czekoladową masę przełożyć do orzechów, dodać miód, cukier, powidło i blendować przez kilka minut, aby uzyskać idealną konsystencję. W razie konieczności dodać odrobinę mleka. Gotową masę przełożyć do szklanek lub słoiczka i odstawić w chłodne miejsce np. do lodówki.




Idealna na śniadanie + gorące kakao... Mniam
Polecam Marzena
Podprażone orzechy wysypać na suchą ścierkę i pocierając nią o blat lub dłoń o dłoń pozbawić orzechów skórek - See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4568/domowa-nutella#sthash.1zRND9V8.dpuf
Podprażone orzechy wysypać na suchą ścierkę i pocierając nią o blat lub dłoń o dłoń pozbawić orzechów skórek - See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4568/domowa-nutella#sthash.1zRND9V8.dpuf
Podprażone orzechy wysypać na suchą ścierkę i pocierając nią o blat lub dłoń o dłoń pozbawić orzechów skórek - See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4568/domowa-nutella#sthash.1zRND9V8.dpuf
Podprażone orzechy wysypać na suchą ścierkę i pocierając nią o blat lub dłoń o dłoń pozbawić orzechów skórek - See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4568/domowa-nutella#sthash.1zRND9V8.dpuf

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz