Pamiętacie smak ciasteczek orzeszków? Dla mnie to wspomnienie z dzieciństwa. Uwielbiam orzeszki. Ehhhh co za smak, mniam
Składniki na około 60 ciasteczek na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250g masła
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka octu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
na krem:
- 150 g orzechów włoskich
- 200 g masła
- 3/4 szkl. mleka
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 3 łyżki rumu
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Mąkę posiekać z masłem, solą i żółtkami. Dodać pianę z białek. Ocet wymieszać z sodą i dodać do reszty składników. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Kiedy się schłodzi formować z niego kulki wielkości orzecha laskowego i nakładać do foremek. Ja używam foremek do pieczenia w piekarniku. Są też inne formy, ala gofrownice, ala patelnie. Ciasto jest idealne do każdego rodzaju formy. W foremkach piekę orzeszki w temperaturze 170stopni około 10minut. Upieczone ciasteczka wyjąć i wystudzić.
W międzyczasie przygotować krem. Orzechy zmielić lub zblendować. Zagotować mleko i gotującym się mlekiem zalewać przygotowane orzechy, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodawać orzechy. Na końcu wlać rum. Kremem napełniać połówki orzeszków i zlepiać po dwie. Można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
Ula
Składniki na około 60 ciasteczek na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250g masła
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka octu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
na krem:
- 150 g orzechów włoskich
- 200 g masła
- 3/4 szkl. mleka
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 3 łyżki rumu
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Mąkę posiekać z masłem, solą i żółtkami. Dodać pianę z białek. Ocet wymieszać z sodą i dodać do reszty składników. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Kiedy się schłodzi formować z niego kulki wielkości orzecha laskowego i nakładać do foremek. Ja używam foremek do pieczenia w piekarniku. Są też inne formy, ala gofrownice, ala patelnie. Ciasto jest idealne do każdego rodzaju formy. W foremkach piekę orzeszki w temperaturze 170stopni około 10minut. Upieczone ciasteczka wyjąć i wystudzić.
W międzyczasie przygotować krem. Orzechy zmielić lub zblendować. Zagotować mleko i gotującym się mlekiem zalewać przygotowane orzechy, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodawać orzechy. Na końcu wlać rum. Kremem napełniać połówki orzeszków i zlepiać po dwie. Można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
Ula