Składniki:
- 6 szkl. mąki
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 40 dag świeżych drożdży
- 3/4 szkl. cukru
- szczypta soli
- 1 i 1/2 szkl. letniego mleka
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy w miseczce z łyżeczką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu. W pozostałej ilości mleka rozpuszczamy 1/2 szklanki cukru. Wyrośnięte drożdże łączymy z pozostałymi składnikami tj. mąką, jajkami i szczyptą soli. Stopniowo wlewając mleko wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję.
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 2 godziny. Kiedy ciasto wyrośnie formujemy z niego bułeczki i odstawiamy na 10 minut, aż lekko podrosną.
Podrośnięte bułeczki smarujemy koglem-moglem, tzn. połączonym w kubeczki żółtkiem z 1/4 szklanki cukru. Kogel mogel musi być gęsty. Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 25 minut, aż skórka będzie wypieczona.
Smacznego
Ula
- 6 szkl. mąki
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 40 dag świeżych drożdży
- 3/4 szkl. cukru
- szczypta soli
- 1 i 1/2 szkl. letniego mleka
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy w miseczce z łyżeczką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu. W pozostałej ilości mleka rozpuszczamy 1/2 szklanki cukru. Wyrośnięte drożdże łączymy z pozostałymi składnikami tj. mąką, jajkami i szczyptą soli. Stopniowo wlewając mleko wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję.
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 2 godziny. Kiedy ciasto wyrośnie formujemy z niego bułeczki i odstawiamy na 10 minut, aż lekko podrosną.
Podrośnięte bułeczki smarujemy koglem-moglem, tzn. połączonym w kubeczki żółtkiem z 1/4 szklanki cukru. Kogel mogel musi być gęsty. Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 25 minut, aż skórka będzie wypieczona.
Smacznego
Ula