Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Cytrynowa babka wielkanocna z białek

Zaczęliście już przygotowania wielkanocne? Ja tak :) mieszkanie wysprzątane i planuję już wypieki. Wczoraj upiekłam pyszną i puszystą babę cytrynową z białek. Prosta w wykonaniu i pięknie pachnąca w całym domu. Przepis jest na standardową formę na babę z kominem. U mnie na zdjęciach w wersji dostojnej, szerszym do góry :) Jeżeli chcecie zrobić mniejsze babki, trzeba go zmniejszyć np. o połowę.

Składniki:
- 6 białek z jaj (mogą być wcześniej mrożone)
- 1 całe jajko
- 20 dag cukru zwykłego
- 1 cukier waniliowy
- 40 dag mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180ml lekko ciepłego mleka
- 250g roztopionego i przestudzonego masła
- szczypta soli
- sok z całej cytryny 
- otarta skórka z całej cytryny



Wykonanie:
Białka i jedno całe jajo ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo po 2 łyżki dodawać cukier i cały czas ubijać. Dodać również cukier waniliowy.  
W oddzielnej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. 


Do ubitej piany dodać lekko podgrzane mleko, stopione i chłodne masło, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny oraz startą skórkę z cytryny. Całość wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników (nie mieszamy zbyt długo). Ciasto przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki z kominem. Piec w temperaturze 170 °C z termoobiegiem około 45 minut. 


Wierzch można posypać cukrem pudrem, lukrem lub roztopioną czekoladą. 

Smacznego 
Ula
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo po 1-2 łyżki dodawać cukier i cały czas ubijać do wyczerpania cukru, ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Jeśli zamiast cukru waniliowego dodajemy ekstrakt lub pastę z wanilii, to należy ją dodać teraz i krotko zmiksować.
W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do ubitej piany dodać mleko, stopione masło, przesianą mąkę i skórkę plus sok z cytryny. Całość wymieszać drewnianą łyżką, szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach do połączenia się składników (nie mieszamy zbyt długo). Ciasto przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki z kominem (jeśli używamy silikonowej foremki nie musimy jej natłuszczać) albo do dwóch małych kreskówek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 °C (grzanie góra-dół) lub 160-165 °C termoobieg (ja piekłam z termoobiegiem) i piec około 45 minut (do suchego patyczka).
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3099/babka-na-bialkach#sthash.aDZdTVTu.dpuf

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo po 1-2 łyżki dodawać cukier i cały czas ubijać do wyczerpania cukru, ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Jeśli zamiast cukru waniliowego dodajemy ekstrakt lub pastę z wanilii, to należy ją dodać teraz i krotko zmiksować.
W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do ubitej piany dodać mleko, stopione masło, przesianą mąkę i skórkę plus sok z cytryny. Całość wymieszać drewnianą łyżką, szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach do połączenia się składników (nie mieszamy zbyt długo). Ciasto przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki z kominem (jeśli używamy silikonowej foremki nie musimy jej natłuszczać) albo do dwóch małych kreskówek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 °C (grzanie góra-dół) lub 160-165 °C termoobieg (ja piekłam z termoobiegiem) i piec około 45 minut (do suchego patyczka).
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3099/babka-na-bialkach#sthash.aDZdTVTu.dpuf
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo po 1-2 łyżki dodawać cukier i cały czas ubijać do wyczerpania cukru, ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Jeśli zamiast cukru waniliowego dodajemy ekstrakt lub pastę z wanilii, to należy ją dodać teraz i krotko zmiksować.
W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do ubitej piany dodać mleko, stopione masło, przesianą mąkę i skórkę plus sok z cytryny. Całość wymieszać drewnianą łyżką, szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach do połączenia się składników (nie mieszamy zbyt długo). Ciasto przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki z kominem (jeśli używamy silikonowej foremki nie musimy jej natłuszczać) albo do dwóch małych kreskówek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 °C (grzanie góra-dół) lub 160-165 °C termoobieg (ja piekłam z termoobiegiem) i piec około 45 minut (do suchego patyczka).
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3099/babka-na-bialkach#sthash.aDZdTVTu.dpuf

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz