Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Meksykańska sałatka wielkanocna i nie tylko...

Przygotowania do Wielkiej Nocy czas start ;-) Oto kolejne przepisy. Tym razem pyszna, szybka sałatka. Idealnie sprawdzi się na imprezowym stole, jak i w tych bardziej uroczystych chwilach :-)



Składniki:
  • 1 duża czerwona papryka 
  • puszka czerwonej fasoli 
  • puszka kukurydzy 
  • 5 plastrów szynki konserwowej (jeden plaster około 5mm) 
  • 10-15 dag sera żółtego do starcia  
  • 1 por (biała część)
  • puszka ananasa w plastrach 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 3 łyżki ketchupu 
  • odrobina przyprawy do dań kuchni meksykańskiej(nieobowiązkowa)  
  • pieprz i sól 
  • szczypiorek



Przygotowanie:


Białą część pora umyć, osuszyć, przeciąć na pół i poszatkować w półksiężyce. Przełożyć na sitko, sparzyć wrzątkiem i odcedzić. Przełożyć do salaterki. Fasolę i kukurydzę odcedzić a ananasa i szynkę pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda i pokroić w drobna kosteczkę lub paseczki. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki połączyć i delikatnie wymieszać. Dodać majonez i ketchup. Doprawić do smaku i udekorować szczypiorkiem. Gotowe.




Rada przed podaniem sałatkę warto wstawić na kilka chwil do lodówki, by składniki się przegryzły ;-)

Polecam Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz