Składniki:
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać 3/4 masła i zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula zmięknie dodać oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki kurki. Smażyć około 1-2 min. Dodać ryż i smażyć ciągle mieszając aż zrobi się lekko przezroczysty, błyszczący od masła. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach a selera myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Dodajemy do pozostałych składników. Wlewamy około 1 szkl bulionu i mieszamy od czasu do czasu aż ryż wchłonie cały płyn. Czynność powtarzamy do momentu wchłonięcia przez ryż ostatniej porcji (szklanki) naszego bulionu - około 20 min.Gdy ryż będzie miękki potrawę doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną curry i kurkumą dla wyostrzenia smaku. Przemieszać. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 łyżki masła i starty parmezan. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Gorące risotto pozostawiamy pod przykryciem na ok.3 min. Podajemy udekorowane natką pietruszki i wiórkami parmezanu.
Na patelni rozgrzać 3/4 masła i zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula zmięknie dodać oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki kurki. Smażyć około 1-2 min. Dodać ryż i smażyć ciągle mieszając aż zrobi się lekko przezroczysty, błyszczący od masła. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach a selera myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Dodajemy do pozostałych składników. Wlewamy około 1 szkl bulionu i mieszamy od czasu do czasu aż ryż wchłonie cały płyn. Czynność powtarzamy do momentu wchłonięcia przez ryż ostatniej porcji (szklanki) naszego bulionu - około 20 min.Gdy ryż będzie miękki potrawę doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną curry i kurkumą dla wyostrzenia smaku. Przemieszać. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 łyżki masła i starty parmezan. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Gorące risotto pozostawiamy pod przykryciem na ok.3 min. Podajemy udekorowane natką pietruszki i wiórkami parmezanu.