Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Risotto z kurkami

Składniki:
  • 200g ryżu do risotto
  •  2-4 ząbki czosnku 
  • 1-2 cebule 
  • 200-250g kurek 
  • 2 marchewki 
  • 1 łodyga selera naciowego 
  • 1l bulionu warzywnego
  •  100 g sera typu parmezan 
  • 120g masła 
  • sól 
  • pieprz 
  • curry 
  • kurkuma
  • natka pietruszki

Wykonanie:
Na patelni rozgrzać 3/4 masła i zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula zmięknie dodać oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki kurki. Smażyć około 1-2 min. Dodać ryż i smażyć ciągle mieszając aż zrobi się lekko przezroczysty, błyszczący od masła.  Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach a selera myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Dodajemy do pozostałych składników.  Wlewamy około 1 szkl bulionu i mieszamy od czasu do czasu aż ryż wchłonie cały płyn. Czynność powtarzamy do momentu wchłonięcia przez ryż ostatniej porcji (szklanki) naszego bulionu - około 20 min.Gdy ryż będzie miękki potrawę doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną curry i kurkumą dla wyostrzenia smaku. Przemieszać. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 łyżki masła i starty parmezan. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Gorące risotto pozostawiamy pod przykryciem na ok.3 min. Podajemy udekorowane natką pietruszki i wiórkami parmezanu.
Potrawę można podawać z dodatkami, jak i bez. Ja tym razem postawiłam na risotto z kieszonką z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą.

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz