Zapiekanka jest sycąca ale mało kaloryczna. Jest z dużą ilością warzyw i wykonana bez tłuszczu. Dobra dla dbających o linię, ale też zadowoli niejedno męskie podniebienie:)
Składniki:
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente, odsączamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kurczaka kroimy w kostkę i grilujemy na patelni dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy na patelnię pokrojoną w piórka cebulę. Czekamy aż cebula lekko się zeszkli. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Pomidory dodajemy do grilowanego kurczaka. Pozostawiamy jeszcze 5 min do zabulgotania. Następnie całą zawartość patelni przelewamy równomiernie na makaron do naczynia żaroodpornego. Cukinię obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plasterki i grilujemy na patelni. Jak cukinia nabierze ładnego, złotawego koloru, rozkładamy ją równomiernie na wierzch do naczynia żaroodpornego. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi i bazylią. Na wierzch wysypujemy tartą mozzarellę. Zapiekankę pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
Składniki:
- 200g makaronu pełnoziarnistego świderki
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 mała cukinia (młoda)
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów w kawałkach lub całych (można też użyć świeżych pomidorów)
- 150g tartej mozzarelli
- sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, bazylia
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente, odsączamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kurczaka kroimy w kostkę i grilujemy na patelni dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy na patelnię pokrojoną w piórka cebulę. Czekamy aż cebula lekko się zeszkli. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Pomidory dodajemy do grilowanego kurczaka. Pozostawiamy jeszcze 5 min do zabulgotania. Następnie całą zawartość patelni przelewamy równomiernie na makaron do naczynia żaroodpornego. Cukinię obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plasterki i grilujemy na patelni. Jak cukinia nabierze ładnego, złotawego koloru, rozkładamy ją równomiernie na wierzch do naczynia żaroodpornego. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi i bazylią. Na wierzch wysypujemy tartą mozzarellę. Zapiekankę pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.