Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Domowy przecier pomidorowy

Składniki:

  • 3kg pomidorów dobrze dojrzałych (ja kupuję pomidory podłużne LIMA, mają dużo miąższu i mało wody)
  • sok z połowy cytryny
  •  łyżeczka soli
 
Wykonanie:
Pomidory myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (jakkolwiek). Wrzucamy całość do dużego garnka, nalewamy wody tak żeby nakryło dno i gotujemy. Od zagotowania jeszcze ok. 15min tak żeby odchodziła skórka z pomidorów.

Następnie czekamy chwilę żeby pomidory odparowały i przecieramy stopniowo przez sitko o drobnych oczkach. 

Po przetarciu wszystkich pomidorów mieszkamy całość uzyskanego przecieru, dodajemy sól i sok z cytryny. Mieszamy i wlewamy do słoiczków. Ze składników wyjdzie ok. 6-7 średnich słoiczków przecieru. Przecier w słoikach pasteryzujemy 10min.

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz