Składniki:
- 2 czubate szklanki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny 200g
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru pudru
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy pozostałe sypkie produkty tj. kakao, cukier puder. Robimy otwór w mące na środku i wbijamy tam jajko i dodajemy pokrojoną na drobno, miękką margarynę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Cześć ciasta rozwałkowujemy na ok.5mm i wycinamy dowolne ciasteczka, np. świateczne. Pozostałą część analogicznie.
Ciastka można polać białą lub czarną polewą. Późniejsza dekoracja to inwencja twórcza. Dobra forma zajęcia dla dzieciaków.
Polewa czarna:
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
wszystkie składniki wrzucić do małego rondelka, zagotować, dobrze wymieszać. Lekko wystudzić i polewać ciasteczka.
- 180g cukru pudru
- 50 g masła
- 100g kremowego serka (ja używam Philadelphia)
mikserem utrzeć serek z masłem. Dodawać stopniowo cukier puder (w dwóch częściach) cały czas ucierając. Polewa gotowa jest do polewania ciasteczek.