Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Ryż z jabłkami

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu białego
  • ok. 6 średniej wielkości jabłek
  • cukier
  • cynamon
  • łyżka masła
  • jogurt naturalny
  • sok z cytryny


Wykonanie:
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu ryż wysypać do miseczki, dodać łyżkę masła i wymieszać. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na grubej tarce. Skropić cytryną, posypać niewielką ilością cukru i cynamonu. Dodać do jabłek  łyżkę jogurtu naturalnego i wymieszać, tak żeby powstała papka. DO naczynia żaroodpornego na spód wyłożyć połowę ryżu, posmarować jogurtem naturalnym (ok. 2 łyżki) i posypać lekko cukrem. Na ryż wyłożyć wszystkie jabłka. Na jabłka pozostałą część ryżu. Wierzchnią warstwę posmarować 2 łyżkami jogurtu naturalnego, cukrem i obficie cynamonem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 50 minut. 


Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz