Składniki:
- 2 woreczki ryżu białego
- ok. 6 średniej wielkości jabłek
- cukier
- cynamon
- łyżka masła
- jogurt naturalny
- sok z cytryny
Wykonanie:
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu ryż wysypać do miseczki, dodać łyżkę masła i wymieszać. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na grubej tarce. Skropić cytryną, posypać niewielką ilością cukru i cynamonu. Dodać do jabłek łyżkę jogurtu naturalnego i wymieszać, tak żeby powstała papka. DO naczynia żaroodpornego na spód wyłożyć połowę ryżu, posmarować jogurtem naturalnym (ok. 2 łyżki) i posypać lekko cukrem. Na ryż wyłożyć wszystkie jabłka. Na jabłka pozostałą część ryżu. Wierzchnią warstwę posmarować 2 łyżkami jogurtu naturalnego, cukrem i obficie cynamonem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 50 minut.