Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Tradycyjny schab pieczony z majerankiem i czosnkiem


Ostatnio trochę mnie nie było. Jakoś tak sama nie wiem dlaczego... Nazbierało sie kilka przepisów więc, czas, aby je umieścić na blogu. Zapraszam na domowy schab pieczony.
RADA: Aby podać soczystą i aromatyczną pieczeń należy pamiętać o starym, sprowadzonym przeliczniku długości pieczenia.




  • 1kg mięsa pieczonego w całości = 1 godzina pieczenia
  •  schab pieczony w porcjach = 12-13min razy ilość porcji
To zawsze się sprawdza ;-)








Składniki:

1,5 kg schabu bez kości
majeranek
5-10 ząbków czosnku
3-4 liście laurowe
sól
pieprz
2-3 duże łyzki oliwy z oliwek lub olej rzepakowy
rękaw do pieczenia


Wykonanie:
Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Zrobić w schabie nożem kieszonki i włożyć w nie ząbki czosnku. Pozostały czosnek posiekać, liście pokruszyć i wraz z majerankiem wymieszać z olejem. Tak przygotowaną marynatą natrzeć cały kawałek mięsa i włożyć je do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową lub spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przed pieczeniem schab posolić, przełożyć do rękawa z zapinkami i piec przez około 1,5h. 10 min przed końcem pieczenia można dodatkowo rozciąć rękaw. Mięso musi na wierzchu się zarumienić. Po upieczeniu wyjmując z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Idealny do kanapek lub na ciepło w sosie. Mniami
Polecam - Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz