Marzenka przyszalała weekendowo z nowymi przepisami więc postaram się nadrobić trochę moich zaległości:) Robi się coraz zimniej więc super smakują rozgrzewające dania jednogarnkowe. Jedno z nich, bardzo popularne i mega smaczne poniżej...
Składniki:
- 70 dag wołowiny
- 1/2 kg pieczarek
- 1 paprykę czerwoną
- 1 paprykę żółtą
- 6 ogórków kiszonych wraz z wodą
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- kostka bulionowa wołowa
- 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
- do smaku: pieprz, sól, oregano, chili
- olej do smażenia
- mąka (2 łyżki)
Wykonanie:
Wołowinę, pieczarki, paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Następnie mięso przyprawić oregano, pieprzem oraz oprószyć lekko mąką i podsmażyć na odrobinie oleju. Gdy mięso lekko się przyrumieni przełożyć do rondla, dodać pieczarki i ogórki, kostkę bulionową i zalać wodą na tyle, aby przykryła dokładnie składniki. Gotować około 40 minut pod przykryciem na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie sprawdzić,czy mięso jest miękkie i wówczas dodać paprykę i gotować około 10 minut, aż papryka zmięknie, a potem dodać do smaku wodę z ogórków, tak żeby zupa miała lekko kwaskowy smak. Dodać jeszcze koncentrat pomidorowy do smaku oraz przyprawić solą, papryką, chili i oregano.
Smacznego - Ula
Składniki:
- 70 dag wołowiny
- 1/2 kg pieczarek
- 1 paprykę czerwoną
- 1 paprykę żółtą
- 6 ogórków kiszonych wraz z wodą
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- kostka bulionowa wołowa
- 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
- do smaku: pieprz, sól, oregano, chili
- olej do smażenia
- mąka (2 łyżki)
Wykonanie:
Wołowinę, pieczarki, paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Następnie mięso przyprawić oregano, pieprzem oraz oprószyć lekko mąką i podsmażyć na odrobinie oleju. Gdy mięso lekko się przyrumieni przełożyć do rondla, dodać pieczarki i ogórki, kostkę bulionową i zalać wodą na tyle, aby przykryła dokładnie składniki. Gotować około 40 minut pod przykryciem na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie sprawdzić,czy mięso jest miękkie i wówczas dodać paprykę i gotować około 10 minut, aż papryka zmięknie, a potem dodać do smaku wodę z ogórków, tak żeby zupa miała lekko kwaskowy smak. Dodać jeszcze koncentrat pomidorowy do smaku oraz przyprawić solą, papryką, chili i oregano.
Smacznego - Ula