Przed zimą jeszcze zakończymy dania z dynią. Tym razem dynią makaronową. Niesamowita, magiczna i pyszna. No i poniżej lekka, sycącą przekąska na ciepło. Super na przyjęcie.
Składniki:
- 25 makaronowych muszli
- 300g mielonego mięsa
- 1,5 szklanka dyni makaronowej pieczonej
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- garść natki pietruszki
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- puszka pomidorów krojonych lub przecier pomidorowy w kartoniku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 kulka mozzarelli
- oliwa, sól, pieprz, ostra papryka
Wykonanie:
Muszle makaronowe gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Gotowe skrapiamy oliwą i układamy na dużym półmisku. Odstawiamy.
Dynię makaronową przekrawamy na pół wzdłuż, układamy na blasze na papierze do pieczenia przeciętą stroną w dół i pieczemy około 40min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu usuwamy pestki i wydrążamy za pomocą widelca cały makaronowy miąższ.
Seler naciowy, czosnek i cebulę obieramy, dodajemy natkę pietruszki i rozdrabniamy wszystko w malakserze lub bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy zmiksowane warzywa oraz wybrany miąższ z upieczonej dyni makaronowej (lub surową dynię startą na tarce). Smażymy ok. 10 minut na średnim ogniu często mieszając. Kiedy warzywa znacznie zmniejszą swoją objętość i uzyskają złoty odcień dodajemy mielone mięso. Zwiększamy płomień do dużego i smażymy mięso równocześnie rozbijając łopatką ewentualne grudki. Doprawiamy solą, ostrą papryką, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dusimy jeszcze 5 minut.
Gotowym farszem napełniamy ugotowane muszle i układamy w żaroodpornym naczyniu wypełnionym przecierem lub sosem pomidorowym. Polewamy lekko resztą przecieru pomidorowego. Na wierz układamy pokrojoną w cienkie paski mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180༠C (bez termoobiegu) i pieczemy ok 40 minut.
Smacznego - Ula
Składniki:
- 25 makaronowych muszli
- 300g mielonego mięsa
- 1,5 szklanka dyni makaronowej pieczonej
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- garść natki pietruszki
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- puszka pomidorów krojonych lub przecier pomidorowy w kartoniku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 kulka mozzarelli
- oliwa, sól, pieprz, ostra papryka
Wykonanie:
Muszle makaronowe gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Gotowe skrapiamy oliwą i układamy na dużym półmisku. Odstawiamy.
Dynię makaronową przekrawamy na pół wzdłuż, układamy na blasze na papierze do pieczenia przeciętą stroną w dół i pieczemy około 40min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu usuwamy pestki i wydrążamy za pomocą widelca cały makaronowy miąższ.
Seler naciowy, czosnek i cebulę obieramy, dodajemy natkę pietruszki i rozdrabniamy wszystko w malakserze lub bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy zmiksowane warzywa oraz wybrany miąższ z upieczonej dyni makaronowej (lub surową dynię startą na tarce). Smażymy ok. 10 minut na średnim ogniu często mieszając. Kiedy warzywa znacznie zmniejszą swoją objętość i uzyskają złoty odcień dodajemy mielone mięso. Zwiększamy płomień do dużego i smażymy mięso równocześnie rozbijając łopatką ewentualne grudki. Doprawiamy solą, ostrą papryką, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dusimy jeszcze 5 minut.
Gotowym farszem napełniamy ugotowane muszle i układamy w żaroodpornym naczyniu wypełnionym przecierem lub sosem pomidorowym. Polewamy lekko resztą przecieru pomidorowego. Na wierz układamy pokrojoną w cienkie paski mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180༠C (bez termoobiegu) i pieczemy ok 40 minut.
Smacznego - Ula