Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Filet z kurczaka faszerowany suszoną żurawiną i pieczarkami

Składniki:
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka 
  • 200g suszonej żurawiny 
  • 400g  pieczarek 
  • 2 cebule 
  • oliwa do smażenia i przygot. marynaty 
  • sól i pieprz 
  • papryka ostra i słodka 
  • przyprawa do kurczaka 
  • łyżka masła  
  • 1/2 szkl wody


Wykonanie:
Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę i dodać do zeszklonej cebulki. Smażyć przez około 5 min. Doprawić pieprzem i solą i odstawić do przestudzenia. Suszoną żurawinę wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem i odstawić na 20-30 min , by napęczniała.
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i naciąć je ostrym nożem, tworząc wąską kieszeń.  Rozbić bardzo delikatnie tłuczkiem przez woreczek foliowy. Przyprawy wymieszać z odrobiną oliwy i natrzeć nimi dokładnie mięso. Tak przygotowane mięso odstawić na kilka minut do lodówki. Suszone owoce żurawiny odcedzić i wymieszać z pieczarkami i cebulą. W razie konieczności farsz doprawić do smaku. Tak przyrządzony farszem nadziewamy kieszonki kurczaka. Zawijamy otwory przy użyciu igły i nici lub za pomocą wykałaczek, które należy usunąć zaraz po usmażeniu mięsa. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso z każdej ze strony na złoto-brązowy kolor. Podlać 1/2 szkl wody, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić jeszcze przez około 10-15 min.


Można również przygotować mięso w piekarniku owijając je folią aluminiową lub układając w zamkniętym naczyniu żaroodpornym i piec przez 40 min. Przed końcem pieczenia zdjąć folię lub przykrywę naczynia, włączyć termoobieg i zrumienić mięso.Danie podawać na gorąco z ziemniakami, ryżem i zestawem surówek. Pycha



Gotowe  - Polecam Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz