Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 200g suszonej żurawiny
- 400g pieczarek
- 2 cebule
- oliwa do smażenia i przygot. marynaty
- sól i pieprz
- papryka ostra i słodka
- przyprawa do kurczaka
- łyżka masła
- 1/2 szkl wody
Wykonanie:
Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę i dodać do zeszklonej cebulki. Smażyć przez około 5 min. Doprawić pieprzem i solą i odstawić do przestudzenia. Suszoną żurawinę wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem i odstawić na 20-30 min , by napęczniała.
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i naciąć je ostrym nożem, tworząc
wąską kieszeń. Rozbić bardzo delikatnie tłuczkiem przez woreczek foliowy. Przyprawy wymieszać z odrobiną oliwy i natrzeć nimi dokładnie mięso. Tak przygotowane mięso odstawić na kilka minut do lodówki. Suszone owoce żurawiny odcedzić i wymieszać z pieczarkami i cebulą. W razie konieczności farsz doprawić do smaku. Tak przyrządzony farszem nadziewamy kieszonki kurczaka. Zawijamy otwory przy użyciu igły i nici lub za pomocą wykałaczek, które należy usunąć zaraz po usmażeniu mięsa. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso z każdej ze strony na złoto-brązowy kolor. Podlać 1/2 szkl wody, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić jeszcze przez około 10-15 min.
Można również przygotować mięso w piekarniku owijając je folią aluminiową lub układając w zamkniętym naczyniu żaroodpornym i piec przez 40 min. Przed końcem pieczenia zdjąć folię lub przykrywę naczynia, włączyć termoobieg i zrumienić mięso.Danie podawać na gorąco z ziemniakami, ryżem i zestawem surówek. Pycha
Gotowe - Polecam Marzena