Składniki:
- 1 lub 1,5 szkl cukru (w zależności od upodobań)
- 250g margaryny lub masła
- 400g mleka w proszku
- 1/2 szkl wody
- 6 łyżek kakao
- 450 g herbatników
- bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, suszony ananas, kandyzowane wiśnie (wg uznania)
Wykonanie:
Do rondelka wlać wodę i dodać margarynę. Gdy tłuszcz się roztopi dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Dodać kakao i odstawić do przestudzenia (masa może pozostać lekko ciepła). Kilka herbatników zostawić a pozostałe włożyć do woreczka i rozbić drobno np. za pomocą tłuczka ;-) Do większego naczynia dodać mleko w proszku, bakalie i rozdrobnione herbatniki. Na całość wylać lekko ciepłą, tężejącą masę i całość dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i stopniowo wlać masę. Docisnąć (masa jest naprawdę gęsta). Wcisnąć jeszcze pod skosem kilka herbatników, docisnąć z wierzchu i włożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny.