Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Prawdziwie czekoladowy blok czekoladowy ;-)

Składniki:
  • 1 lub 1,5 szkl cukru (w zależności od upodobań) 
  • 250g margaryny lub masła 
  • 400g mleka w proszku 
  • 1/2 szkl wody 
  • 6 łyżek kakao 
  • 450 g herbatników  
  • bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, suszony ananas, kandyzowane wiśnie (wg uznania)



Wykonanie:
Do rondelka wlać wodę i dodać margarynę. Gdy tłuszcz się roztopi dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Dodać kakao i odstawić do przestudzenia (masa może pozostać lekko ciepła). Kilka herbatników zostawić a pozostałe włożyć do woreczka i rozbić drobno np. za pomocą tłuczka ;-) Do większego  naczynia dodać mleko w proszku, bakalie i rozdrobnione herbatniki. Na całość wylać lekko ciepłą, tężejącą masę i całość dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i stopniowo wlać masę. Docisnąć (masa jest naprawdę gęsta). Wcisnąć jeszcze pod skosem kilka herbatników, docisnąć z wierzchu i włożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

Smacznego - Marzena


Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz