Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Wafel z masą z mleka w proszku

Chyba każdy z Nas zna smak tego deseru ;-) Smak prosto z epoki PRL-u. Pyszny, łatwy w wykonaniu i bardzo słodki- Pycha. Ula przedstawiła nie tak dawno swój przepis na jego wykonanie a ja dziś Zapraszam Was na jego drugą odsłonę ;-)

Składniki:
250g masła lub margaryny
1 duże opakowanie wafla (najlepiej takie XXL) 10 wafli
150 ml mleka
6 łyżek kakao (najlepsze z "wiatrakiem")
1,5 szkl cukru
2 szklanki mleka w proszku (polecam "niebieskie")
garść rodzynek lub suszonej żurawiny
garść orzechów (nerkowca, włoskich lub laskowych)
5 łyżek wody




Wykonanie:

Margarynę rozpuścić wraz z cukrem. Dodać wodę, mleko i kakao - zamieszać.  Zagotować do czasu aż wszystkie składniki się połączą a cukier rozpuści. Zestawić z ognia. Dodać mleko w proszku, rodzynki, pokrojone orzechy, pokruszone 2 blaty wafla i utrzeć na gładką masę (do połączenia składników). Jeszcze ciepłą masę rozsmarować na waflu i przykryć drugim blatem. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Na wierzch położyć deskę do krojenia lub większą książkę i obciążyć. Schłodzić.Gotowe

Polecam Marzena


Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz