Chyba każdy z Nas zna smak tego deseru ;-) Smak prosto z epoki PRL-u. Pyszny, łatwy w wykonaniu i bardzo słodki- Pycha. Ula przedstawiła nie tak dawno swój przepis na jego wykonanie a ja dziś Zapraszam Was na jego drugą odsłonę ;-)
Składniki:
250g masła lub margaryny
1 duże opakowanie wafla (najlepiej takie XXL) 10 wafli
150 ml mleka
6 łyżek kakao (najlepsze z "wiatrakiem")
1,5 szkl cukru
2 szklanki mleka w proszku (polecam "niebieskie")
garść rodzynek lub suszonej żurawiny
garść orzechów (nerkowca, włoskich lub laskowych)
5 łyżek wody
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić wraz z cukrem. Dodać wodę, mleko i kakao - zamieszać. Zagotować do czasu aż wszystkie składniki się połączą a cukier rozpuści. Zestawić z ognia. Dodać mleko w proszku,
rodzynki, pokrojone orzechy, pokruszone 2 blaty wafla i utrzeć na gładką masę (do połączenia składników). Jeszcze ciepłą masę rozsmarować na waflu i przykryć drugim blatem. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Na wierzch położyć deskę do krojenia lub większą książkę i
obciążyć. Schłodzić.Gotowe
Polecam Marzena