Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Lasagne z mięsem mielonym

Składniki:
  • makaron lasagne (najlepiej taki bez konieczności wcześniejszego gotowania) 
  • 2 cebule 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • ulubione mięso mielone (ja użyłam z indyka) 
  • 15-20 dag sera żółtego do starcia 
  • oliwa do smażenia 
  • puszka krojonych pomidorów  
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego  
  • 1/2 szkl wody 
  • bazylia i oregano 
  • sól i pieprz do smaku 
  • parmezan 
  • masło do smarowania





Składniki na sos beszamelowy:

  • 3 łyżki masła 
  • 2,5 łyżki mąki
  • 1 i 1/2 szkl mleka
  • sól, pieprz 
  • gałka muszkatołowa 



Wykonanie:
Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać mięso mielone, przyprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią. Usmażyć. Gdy mięso będzie gotowe dodać krojone pomidory wraz  z sosem), przecier i całość przesmażyć jeszcze przez około 2 min. W razie konieczności doprawić. Zestawić z ognia. Przygotować sos beszamelowy wg przepisu .



Formę do lasagne wysmarować masłem i kolejno układać: makaron, warstwa beszamelu, sos mięsny odrobina startego sera i ponownie makaron, beszamel, sos mięsny i tak do wyczerpania składników pamiętając jedynie, by ostatnia warstwa zakończyła się makaronem pod beszamelem obficie przykrytym serem ;-) ;-)



Tak przygotowaną lazanię zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-45 min . Gorącą odstawić na kwadrans. Podawać na ciepło (ukrojoną np. w prostokątna kostkę) posypaną parmezanem.


Smacznego Marzena


Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz