Składniki:
- makaron lasagne (najlepiej taki bez konieczności wcześniejszego gotowania)
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- ulubione mięso mielone (ja użyłam z indyka)
- 15-20 dag sera żółtego do starcia
- oliwa do smażenia
- puszka krojonych pomidorów
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 szkl wody
- bazylia i oregano
- sól i pieprz do smaku
- parmezan
- masło do smarowania
Składniki na sos beszamelowy:
- 3 łyżki masła
- 2,5 łyżki mąki
- 1 i 1/2 szkl mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać mięso mielone, przyprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią. Usmażyć. Gdy mięso będzie gotowe dodać krojone pomidory wraz z sosem), przecier i całość przesmażyć jeszcze przez około 2 min. W razie konieczności doprawić. Zestawić z ognia. Przygotować sos beszamelowy wg przepisu .
Formę do lasagne wysmarować masłem i kolejno układać: makaron, warstwa beszamelu, sos mięsny odrobina startego sera i ponownie makaron, beszamel, sos mięsny i tak do wyczerpania składników pamiętając jedynie, by ostatnia warstwa zakończyła się makaronem pod beszamelem obficie przykrytym serem ;-) ;-)
Tak przygotowaną lazanię zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-45 min . Gorącą odstawić na kwadrans. Podawać na ciepło (ukrojoną np. w prostokątna kostkę) posypaną parmezanem.
Smacznego Marzena