Składniki:
200-300g makaronu rurki
1 brokuł lub paczka mrożonego
10dag sera żółtego
20dag pieczarek
duża śmietana 12%
2 jajka
15-20dag szynki konserwowej (w plastrach 0,5cm)
szczypiorek
sól i pieprz
tłuszcz do smarowania
szczypiorek
Wykonanie:Makaron i brokuły ugotować w oddzielnych naczyniach w osolonej wodzie przez około 5 min (tak, aby makaron był al dente a brokuły lekko twarde). Odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Do naczynia wrzucić makaron, dodać brokuły, pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę.
Do śmietany wbić jajka i dobrze ją doprawić. Tak przygotowanym sosem zalać wszystkie składniki. Całość posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekać przez około 20-30 min. Przed podaniem udekorować np. szczypiorkiem i pomidorem.
Smacznego- Polecam Marzena