Szybka i prosta w wykonaniu sałatka, której przygotowanie zajmuje niewiele czasu
- 1 średniej wielkości kalafior
- 5-6 pomidorów
- 3-4 jajka
- Pęczek szczypiorku
Sos majonezowo - jogurtowo -czosnkowy
- 2 duże łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz Wykonanie
Kalafiora dokładnie
myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
(tak żeby był lekko chrupiący a nie „papkowaty”). Jajka gotujemy na twardo a pomidory
kroimy w ósemki. Przygotowujemy sos: majonez, jogurt oraz wyciśnięty przez
praskę czosnek mieszamy ze sobą - dodajemy sól i pieprz do smaku. Odstawiamy na
min 15 min. do lodówki, by się przegryzł. Ugotowanego i ostudzonego kalafiora
układamy na dnie miseczki, salaterki tak, by przykrył ładnie dno (będzie to
nasza pierwsza warstwa). Kolejno układamy w ten sam sposób pomidory a na końcu
jajka. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Nakładamy od samego spodu, tak by zebrać wszystkie warstwy.