Dłuuugooo Nas nie było..... To Prawda, ale...
Zapraszam Was na przepyszne racuszki z jabłkami. Idealne na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia czy kolację. Ich przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje dosłownie10 min plus około 15-20 min smażenia :-) Zaskoczę Was - są naaaprwdę puszyste, delikatne i rozpływają się w ustach, a do ich przygotowania możecie użyć dowolnych owoców sezonowych.
Składniki:
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 średnie jabłka
- cukier puder
- olej do smażenia
Wykonanie:
Do naczynia wbić jajko, dodać cukier i cukier waniliowy. Ubić mikserem na puszystą masę. Dodawać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksować do połączenia składników (masa będzie dość gęsta, jednolita, ale swobodnie można ją miksować). Jabłko obrać, usunąć gniazda i pokroić na niewielkie kawałki. Można w kostkę, jednakże ja polecam grubsze plasterki. Dodać do ciasta i delikatnie zamieszać. Rozgrzać olej i nakładać łyżką niewielkie placki. Smażyć na rumiano na niewielkim ogniu z obu stron. Podawać na ciepło z konfiturą i oprószone cukrem pudrem. Mniami
Polecam Marzena