Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Puszyste racuszki z jabłkami

Dłuuugooo Nas nie było..... To Prawda, ale...
Zapraszam Was na przepyszne racuszki z jabłkami. Idealne na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia czy kolację. Ich przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje dosłownie10 min plus około 15-20 min smażenia :-) Zaskoczę Was - są naaaprwdę puszyste, delikatne i rozpływają się w ustach, a do ich przygotowania możecie użyć dowolnych owoców sezonowych.

Składniki:
  • 1 jajko 
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 średnie jabłka 
  • cukier puder 
  • olej do smażenia


Wykonanie:
Do naczynia wbić jajko, dodać cukier i cukier waniliowy. Ubić mikserem na puszystą masę. Dodawać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksować do połączenia składników (masa będzie dość gęsta, jednolita, ale swobodnie można ją miksować). Jabłko obrać, usunąć gniazda i pokroić na niewielkie kawałki. Można w kostkę, jednakże ja polecam grubsze plasterki. Dodać do ciasta i delikatnie zamieszać. Rozgrzać olej i nakładać łyżką niewielkie placki. Smażyć na rumiano na niewielkim ogniu z obu stron. Podawać na ciepło z konfiturą i oprószone cukrem pudrem. Mniami



Polecam Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz