Składniki:
- makaron kokardki (farfalle) - 500g
- seler naciowy - 2 gałązki
- por (biała część)
- mały słoiczek zielonych oliwek (opcjonalnie)
- pęczek bazyli
- szpinak w liściach 150g
- ser feta - ok. 50g
- 10 szt pomidorów suszonych w zalewie
Wykonanie pesto:
Bazylię i szpinak myjemy, dodajemy 5 suszonych pomidorów z zalewą oraz ser feta. Wszystko razem miksujemy blenderem na jednolitą masę.
Rada! Gdy mam mało czasu,
albo nie mam składników na pesto,
korzystam z gotowego pesto
DEVELEY alla Genovese
Wykonanie dania:
Makaron gotujemy al dente. Na patelni dodajemy dwie łyżki oliwy z zalewy z pomidorów suszonych, wrzucamy pokrojonego w plasterki pora i seler naciowy. Gdy warzywa się zarumienią dodajemy makaron, (pokrojone w plasterki oliwki), i resztę pomidorów suszonych pokrojonych w kostkę. Mieszamy całość i dodajemy pesto. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.