Sezon na ogórki trwa w najlepsze, więc przedstawiamy kolejny przepis na przetwory. Tym razem będzie to bardzo aromatyczna i kolorowa sałatka z ogórków z kurkumą, o której po raz pierwszy usłyszałam rok temu od Uli (pozdrawiam Cię serdecznie), a która gości w "mojej spiżarni" już drugi sezon. Kurkuma nie tylko nadaje sałatce charakterystyczny żółty kolor, ale również delikatny korzenny posmak.
Składniki:
- 4 kg ogórków
- 10 sztuk cebuli
- 2 duże, czerwone papryki
- 25 dag cukru
- 1 duża łyżka soli
Wykonanie:
Dokładnie umyte ogórki w łupinach kroimy wraz z cebulą w plasterki a paprykę w kostkę. Ogórki solimy i odstawiamy na ok. 30 min. Następnie przecedzić. Poszatkowaną cebulę zasypać 25 dag cukru i również odstawić na 30 min. NIE ODCEDZAĆ!
Zalewa:- 2 szkl octu
- 1 szkl wody
- 1 łyżka soli
- 25 dag cukru
- 1 łyżka kurkumyZagotować składniki zalewy, następnie dodawać ogórki + papryka+ cebula. Całość gotować ok. 15 min. Nakładać do słoików na gorąco.