Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Sałatka z ogórków z kurkumą

Sezon na ogórki trwa w najlepsze, więc przedstawiamy kolejny przepis na przetwory. Tym razem będzie to bardzo aromatyczna i kolorowa sałatka z ogórków z kurkumą, o której po raz pierwszy usłyszałam rok temu od Uli (pozdrawiam Cię serdecznie), a która gości w "mojej spiżarni" już drugi sezon. Kurkuma nie tylko nadaje sałatce charakterystyczny żółty kolor, ale również delikatny korzenny posmak.

Składniki:
  • 4 kg ogórków
  • 10 sztuk cebuli
  • 2 duże, czerwone papryki
  • 25 dag cukru
  • 1 duża łyżka soli

    Wykonanie:
    Dokładnie umyte ogórki w łupinach kroimy wraz z cebulą w plasterki a paprykę w kostkę. Ogórki solimy i odstawiamy na ok. 30 min. Następnie przecedzić. Poszatkowaną cebulę zasypać 25 dag cukru i również odstawić na 30 min. NIE ODCEDZAĆ!


    Zalewa:
    1. 2 szkl octu
    2. 1 szkl wody
    3. 1 łyżka soli
    4. 25 dag cukru
    5. 1 łyżka kurkumy
      Zagotować składniki zalewy, następnie dodawać ogórki + papryka+ cebula. Całość gotować ok. 15 min. Nakładać do słoików na gorąco.






Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz