2 szklanki mleka
1 szklanka wody mineralnej (gazowanej)
2,5 szklanki mąki
1 całe jajko
1 żółtko
szczypta soli
1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka oleju
Nadzienie:
250 g półtłustego twarogu
1 żółtko z wyparzonego wcześniej jajka
1 żółtko z wyparzonego wcześniej jajka
1-3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki kakao (gdy chcemy uzyskać bardziej czekoladowe nadzienie)
1 cukier waniliowy lub 5-8 łyżeczek cukru zwykłego
0,5 łyżeczki cynamonu
laska wanilii
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i gotowe
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i gotowe
Wlewamy mleko i wodę do miseczki. Dodajemy mąkę, jajko, sól, olej, cukier i wszystko delikatnie i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą, ale niezbyt gęstą masę (ja używam miksera, ale drewnianą łyżka lub ręczną trzepaczką również każdy sobie poradzi:).
Smażymy naleśniki z obu stron na mocno
rozgrzanej patelni.
Na środku każdego naleśnika nakładamy nasze nadzienie lub dżem, nuttellę (co kto lubi) i składamy „na 4″.
Na środku każdego naleśnika nakładamy nasze nadzienie lub dżem, nuttellę (co kto lubi) i składamy „na 4″.
Naleśniki można udekorować na szybko cukrem pudrem, ale
polecam dodatki w postaci bitej śmietany, świeżych owoców lub kwaśnej
śmietany posypanej kakao:)Mniam:)