Składniki:
- 2 małe lub 1 duża cukinia
- 2 laski kiełbasy wiejskiej
- 3 średnie cebule
- 2 papryki czerwone
- puszka pomidorów (krojone lub całe), mogą być też świeże pomidory ok. 4 szt.
- 30 dag pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- zioła (po 1 łyżeczce oregano, ziół prowansalskich, majeranku, bazylii)
- 1/2 łyżeczka chili i 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól i pieprz do smaku
- pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy olej (ok. 2 łyżki) i wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Do kiełbasy dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula będzie już miękka, całość przerzucamy do dużego garnka. Jeżeli tłuszcz cały się wytopi dolewamy 1/2 szklanki wody. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę czerwoną i pieczarki. Całość dusimy pod przykryciem ok.10 min, aż warzywa puszczą sok i lekko zmiękną. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Jeżeli cukinia jest duża należy usunąć ze środka nasienie. Cukinię obieramy ze skórki. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem, aż cukinia będzie miękka. Dodajemy wówczas pokrojone pomidory i wduszamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy też przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy. Mieszamy i dusimy jeszcze ok. 5 min. Na koniec wrzucamy pokrojoną natkę pietruszki.
Ważne! Nie zapominajmy o przemieszaniu całości w trakcie duszenia.