Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Tradycyjne leczo

Składniki:

  • 2 małe lub 1 duża cukinia
  • 2 laski kiełbasy wiejskiej
  • 3 średnie cebule
  • 2 papryki czerwone
  • puszka pomidorów (krojone lub całe), mogą być też świeże pomidory ok. 4 szt.
  • 30 dag pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • zioła (po 1 łyżeczce oregano, ziół prowansalskich, majeranku, bazylii)
  • 1/2 łyżeczka chili i 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek natki pietruszki

Wykonanie: 
Na dużej patelni rozgrzewamy olej (ok. 2 łyżki) i wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Do kiełbasy dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula będzie już miękka, całość przerzucamy do dużego garnka. Jeżeli tłuszcz cały się wytopi dolewamy 1/2 szklanki wody. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę czerwoną i pieczarki. Całość dusimy pod przykryciem ok.10 min, aż warzywa puszczą sok i lekko zmiękną. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Jeżeli cukinia jest duża należy usunąć ze środka nasienie. Cukinię obieramy ze skórki. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem, aż cukinia będzie miękka. Dodajemy wówczas pokrojone pomidory i wduszamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy też przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy. Mieszamy i dusimy jeszcze ok. 5 min. Na koniec wrzucamy pokrojoną natkę pietruszki.

Ważne! Nie zapominajmy o przemieszaniu całości w trakcie duszenia.



Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz