Sezon owocowo - warzywny w pełni. Na straganach stoły uginają się od nadmiaru warzyw i owoców, więc i ja w pełni z nich korzystam. Tym razem moją propozycją będzie sałatka makaronowa z szynką i warzywami. Jest lekka, ale bardzo sycąca. Idealna na przyjęcie, kolację czy pomysł na niebanalne II śniadanie do pracy.
Do dzieła.
Do dzieła.
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu kokardki
- 200g szynki konserwowej (około 5 plastrów)
- 2 ogórki
- 1 czerwona i żółta papryka
- 2 pomidory
- pęczek rzodkiewki
- kukurydza z puszki
- pęczek pietruszki lub szczypiorku
- gotowy sos koperkowo - ziołowy
lub:
Sos jogurtowo - majonezowy
- mały jogurt naturalny
- 2 łyżki majonezu
- łyżka ketchupu
- pieprz
- sól
Składniki sosu mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji i dodajemy do sałatki.
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i przesypujemy do większej miski. Szynkę, ogórki, papryki kroimy w kostkę i dodajemy do makaronu. Pomidory koimy
w ósemki a rzodkiewkę w plasterki. Dodajemy wraz z odcedzoną kukurydzą do pozostałych składników. Wszystkie składniki łączymy z sosem, doprawiamy pieprzem i solą. Posypujemy
pietruszką lub szczypiorkiem.w ósemki a rzodkiewkę w plasterki. Dodajemy wraz z odcedzoną kukurydzą do pozostałych składników. Wszystkie składniki łączymy z sosem, doprawiamy pieprzem i solą. Posypujemy