Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Sałatka makaronowa z szynką i warzywami

Sezon owocowo - warzywny w pełni. Na straganach stoły uginają się od nadmiaru warzyw i owoców, więc i ja w pełni z nich korzystam. Tym razem moją propozycją będzie sałatka makaronowa z szynką i warzywami. Jest lekka, ale bardzo sycąca. Idealna na przyjęcie, kolację czy pomysł na niebanalne II śniadanie do pracy.
Do dzieła
.

Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu kokardki 
  • 200g szynki konserwowej (około 5 plastrów) 
  • 2 ogórki 
  • 1 czerwona i żółta papryka
  • 2 pomidory 
  • pęczek rzodkiewki  
  • kukurydza z puszki 
  • pęczek pietruszki lub szczypiorku 
  • gotowy sos koperkowo - ziołowy 
    lub:
Sos jogurtowo - majonezowy 
- mały jogurt naturalny
- 2 łyżki majonezu
- łyżka ketchupu
- pieprz
- sól
Składniki sosu mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji i dodajemy do sałatki.

Wykonanie:


Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i przesypujemy do większej miski. Szynkę, ogórki, papryki kroimy w kostkę i dodajemy do makaronu. Pomidory koimy
w ósemki a rzodkiewkę w plasterki. Dodajemy wraz z odcedzoną kukurydzą do pozostałych składników. Wszystkie składniki łączymy z sosem, doprawiamy pieprzem i solą. Posypujemy
pietruszką lub szczypiorkiem.


Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz