Może coś na słodko????Ciasto latte macchiato to idealna propozycja na deser do kawy. Jest lekkie i puszyste, a przepis prosty i łatwy w wykonaniu.
Składniki:
- 500g serka homogenizowanego (4 szt)
- paczka biszkoptów
- 2,5 łyżki żelatyny
- 300ml śmietanki 30% do deserów
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 6 łyżek cukru
- 1 śmietan - fix
Bita śmietana:
- śmietanki 30% do deserów
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 śmietan - fix
Zaczynamy od przygotowania żelatyny. Rozpuszczamy ją w 1/2 szkl gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Kawę zalewamy 3 łyżkami wody do zaparzenia. Tortownicę wykładamy biszkoptami.
W misce miksujemy serki z cukrem do momentu aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Dodajemy żelatynę - miksujemy. Śmietankę ubijamy na sztywno (w takcie ubijania dodajemy cukier i śmietan- fix). Całość dodajemy do masy serowej i miksujemy do połączenia składników. Powstałą masę dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki, drugą miksujemy z kawą.
Po około 15 minutach, gdy pierwsza masa nam nieco stężeje wyjmujemy ciasto z lodówki i dodajemy masę kawową. Ponownie odstawiamy do schłodzenia.
Przygotowujemy ostatnią warstwę z bitej śmietany. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanem fix na sztywną pianę. Wyjmujemy nasze ciasto z lodówki. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch naszego "sernika" i posypujemy całość wiórkami czekoladowymi. Przed podaniem ciasto schłodzić przez kilka godzin lub zostawić w lodówce na całą noc.
Ps. W oryginale ciasto składa się z 3 warstw. Moje widoczne na zdjęciach ma 2 warstwy (serową i kawową). Kupiłam o jedną śmietankę za mało stąd i ciasto niższe :(
Ps. W oryginale ciasto składa się z 3 warstw. Moje widoczne na zdjęciach ma 2 warstwy (serową i kawową). Kupiłam o jedną śmietankę za mało stąd i ciasto niższe :(