Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Ciasto latte macchiato bez pieczenia

Może coś na słodko????Ciasto latte macchiato to idealna propozycja na deser do kawy. Jest lekkie i puszyste, a przepis prosty i łatwy w wykonaniu. 

Składniki:
  • 500g serka homogenizowanego (4 szt) 
  • paczka biszkoptów 
  • 2,5 łyżki żelatyny 
  • 300ml śmietanki 30% do deserów 
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 6 łyżek cukru 
  • 1 śmietan - fix

Bita śmietana:
- śmietanki 30% do deserów
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 śmietan - fix
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania żelatyny. Rozpuszczamy ją w 1/2 szkl gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Kawę zalewamy 3 łyżkami wody do zaparzenia. Tortownicę wykładamy biszkoptami.


 W misce miksujemy serki z cukrem do momentu aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Dodajemy żelatynę - miksujemy. Śmietankę ubijamy na sztywno (w takcie ubijania dodajemy cukier i śmietan- fix). Całość dodajemy do masy serowej i miksujemy do połączenia składników. Powstałą masę dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki,  drugą miksujemy z kawą. 


Po około 15 minutach, gdy pierwsza masa nam nieco stężeje wyjmujemy ciasto z lodówki i dodajemy masę kawową. Ponownie odstawiamy do schłodzenia. 


Przygotowujemy ostatnią warstwę z bitej śmietany. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanem fix na sztywną pianę. Wyjmujemy nasze ciasto z lodówki. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch naszego "sernika" i posypujemy całość wiórkami czekoladowymi. Przed podaniem ciasto schłodzić przez kilka godzin lub zostawić w lodówce na całą noc.
Ps. W oryginale ciasto składa się z 3 warstw. Moje widoczne na zdjęciach ma 2 warstwy (serową i kawową). Kupiłam o jedną śmietankę za mało stąd i ciasto niższe :(

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz