Składniki:
- makaron penne (rurki)
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- mały przecier pomidorowy
- papryka czerwona i żółta
- pomidory bez skóry (ja użyłam gotowych z puszki)
- jedna porcja tuńczyka w sosie własnym
- świeża natka z pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- odrobina chili
- bazylia, oregano
- pieprz ziołowy
- sól
- szczypta cukru
- parmezan
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie. Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w paski papryki.
Dorzucamy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, przyprawy i odrobinę cukru. Zmniejszamy ogień i dusimy wszystko pod przykryciem około 5-10 min.do momentu aż nasze warzywa zmiękną, ale wciąż będą "chrupkie" (pamiętajmy, że to nie leczo :))
Jeśli nasz sos jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody lub zalewy z tuńczyka.
Gdy wszystkie składniki będą już gotowe dorzucamy tuńczyka, mieszamy i zdejmujemy sos
z ognia.
Danie podajemy na gorąco udekorowane natką pietruszki i posypane parmezanem.
Dorzucamy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, przyprawy i odrobinę cukru. Zmniejszamy ogień i dusimy wszystko pod przykryciem około 5-10 min.do momentu aż nasze warzywa zmiękną, ale wciąż będą "chrupkie" (pamiętajmy, że to nie leczo :))
Gdy wszystkie składniki będą już gotowe dorzucamy tuńczyka, mieszamy i zdejmujemy sos
z ognia.
Danie podajemy na gorąco udekorowane natką pietruszki i posypane parmezanem.
Smacznego :)