Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Makaron penne z warzywami i tyńczykiem

Składniki:

  • makaron penne (rurki)
  • 2 cebule 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • mały przecier pomidorowy 
  • papryka czerwona i żółta 
  • pomidory bez skóry (ja użyłam gotowych z puszki) 
  • jedna porcja tuńczyka w sosie własnym  
  • świeża natka z pietruszki 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek  
  • odrobina chili 
  • bazylia, oregano 
  • pieprz ziołowy 
  • sól 
  • szczypta cukru  
  • parmezan

Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie. Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w paski papryki.


Dorzucamy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, przyprawy i odrobinę cukru. Zmniejszamy ogień i dusimy wszystko pod przykryciem około 5-10 min.do momentu aż nasze warzywa zmiękną, ale wciąż będą "chrupkie" (pamiętajmy, że to nie leczo :))

Jeśli nasz sos jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody lub zalewy z tuńczyka.
Gdy wszystkie składniki będą już gotowe dorzucamy tuńczyka, mieszamy i zdejmujemy sos
z ognia.

 
Danie podajemy na gorąco udekorowane natką pietruszki i posypane parmezanem.
Smacznego :)

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz