Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Pierogi z kaszą gryczaną, kiełbasą i serem feta


Lubuję się w kuchni polskiej. Są to smaki mojego dzieciństwa. Latem przygotowuję zazwyczaj potrawy lekkie i szybkie, ale gdy tylko nadejdą chłodniejsze dni i mam odrobinę więcej wolnego czasu zabieram się za lepienie pierogów :) Niestety czas jest nam tu niezbędny a ich przygotowanie wymaga cierpliwości, ale jest
i nagroda: obiad na tzw. dwa dni jak nic :) Do dzieła, a gwarantuję, że znikną w mig:)



Składniki na cisto:                                  
  • 3 szkl mąki                                   
  • 1 szkl ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • sól
Składniki na farsz:
  • 3 woreczki kaszy gryczanej 
  • 2-3 cebule
  • laska dobrej, wędzonej kiełbasy
  • kostka sera feta
  • 2-3 łyżki masła 
  • majeranek 
  • szczypiorek
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto: mąkę przesiewamy przez sitko, robimy dołek i dodajemy do niego olej, szczyptę soli i stopniowo wodę. Wyrabiamy ciasto. Ma być miękkie i elastyczne. Gotowe wrzucamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-30 min by "odpoczęło".
2. Zabieramy się za przygotowanie farszu. Kaszę gotujemy
w osolonej wodzie z odrobiną masła, odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Gdy lekko się zrumieni dodajemy pokrojona w kostkę kiełbasę i razem podsmażamy jeszcze około 5 min.


Ugotowaną kaszę przesypujemy do większego naczynia. Dodajemy podsmażoną cebulę z kiełbasą, posiekany szczypiorek i fetę. (RADA: fetę możemy rozgnieść widelcem, pokruszyć palcami lub pokroić w maksymalnie małe kosteczki). Całość starannie mieszamy i doprawiamy do smaku.


3. Odrywamy część ciasta i wykładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na cienki placek i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy farsz, zaginamy je na pół i zlepiamy boki w pieróg. Odstawiamy każdorazowo na ściereczkę oprószoną mąką. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy w dobrze osolonej wodzie około 3 min do ponownego wypłynięcia. Podajemy na ciepło z masłem, skwarkami lub odsmażane na patelni. Przed podaniem ozdabiamy natką pietruszki. Znakomicie smakują
w towarzystwie kefiru. Polecam:)

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz