i nagroda: obiad na tzw. dwa dni jak nic :) Do dzieła, a gwarantuję, że znikną w mig:)
Składniki na cisto:
- 3 szkl mąki
- 1 szkl ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- sól
Składniki na farsz:
- 3 woreczki kaszy gryczanej
- 2-3 cebule
- laska dobrej, wędzonej kiełbasy
- kostka sera feta
- 2-3 łyżki masła
- majeranek
- szczypiorek
- pieprz
- sól
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto: mąkę przesiewamy przez sitko, robimy dołek i dodajemy do niego olej, szczyptę soli i stopniowo wodę. Wyrabiamy ciasto. Ma być miękkie i elastyczne. Gotowe wrzucamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-30 min by "odpoczęło".
2. Zabieramy się za przygotowanie farszu. Kaszę gotujemy
w osolonej wodzie z odrobiną masła, odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Gdy lekko się zrumieni dodajemy pokrojona w kostkę kiełbasę i razem podsmażamy jeszcze około 5 min.
w osolonej wodzie z odrobiną masła, odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Gdy lekko się zrumieni dodajemy pokrojona w kostkę kiełbasę i razem podsmażamy jeszcze około 5 min.
Ugotowaną kaszę przesypujemy do większego naczynia. Dodajemy podsmażoną cebulę z kiełbasą, posiekany szczypiorek i fetę. (RADA: fetę możemy rozgnieść widelcem, pokruszyć palcami lub pokroić w maksymalnie małe kosteczki). Całość starannie mieszamy i doprawiamy do smaku.
3. Odrywamy część ciasta i wykładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na cienki placek i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy farsz, zaginamy je na pół i zlepiamy boki w pieróg. Odstawiamy każdorazowo na ściereczkę oprószoną mąką. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy w dobrze osolonej wodzie około 3 min do ponownego wypłynięcia. Podajemy na ciepło z masłem, skwarkami lub odsmażane na patelni. Przed podaniem ozdabiamy natką pietruszki. Znakomicie smakują
w towarzystwie kefiru. Polecam:)
w towarzystwie kefiru. Polecam:)