Składniki:
- 600g szynki wieprzowej lub wołowiny
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 duża papryka czerwona
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- 2- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3-4 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/4 kostki masła
- 1 duża łyżka mąki
Przyprawy:
- papryka słodka i ostra
- pieprz i sól
- pieprz ziołowy
- odrobina chili
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i szklimy na oliwie z oliwek. Mięso myjemy pod bieżącą - zimną wodą, osuszamy i kroimy w kostkę około 2/2 cm. Dodajemy do cebuli i czosnku - smażymy na większym ogniu około 20 min, a dokładnie tak długo, aż cały powstały sos nam odparuje. Po około 15-20 min mięso i cebulę przekładamy do większego rondelka i zalewamy wodą. Dodajemy: ziele angielskie i liście laurowe. Rondelek przykrywamy pokrywką i całość dusimy około 45-50 min.. W tracie duszenia mięsa kroimy paprykę w paseczki a marchewkę w półplasterki. Dodajemy do sosu dopiero, gdy nasze mięso będzie już miękkie.
Rada: (Jeśli w trakcie duszenia mięsa woda będzie nam stopniowo wyparowywać uzupełniamy ją na bieżąco). Kolejno dodajemy przecier pomidorowy, paprykę ostrą i słodką oraz odrobinę chili. Całość dusimy jeszcze około 15-20 min do momentu aż warzywa i mięso będą już miękkie. Doprawiamy solą
i pieprzem. Na końcu dodajemy zasmażkę (Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i stale mieszamy, żeby połączyła się z masłem. Smażymy do uzyskania złocistego koloru). Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do gotującego się sosu.. Zagęszczamy wg uznania. Smacznego.