Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Gulasz


Składniki:
  • 600g szynki wieprzowej lub wołowiny 
  • 2 cebule 
  • 2 marchewki 
  • 1 duża papryka czerwona  
  • kilka ziaren ziela angielskiego 
  • 2-3 liście laurowe 
  • 2- 3 łyżki oliwy z oliwek
  •  3-4 ząbki czosnku 
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 1/4 kostki masła 
  • 1 duża łyżka mąki

Przyprawy:
  • papryka słodka i ostra 
  • pieprz i sól 
  • pieprz ziołowy 
  • odrobina chili 

Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i szklimy na oliwie z oliwek. Mięso myjemy pod bieżącą - zimną wodą, osuszamy i kroimy w kostkę około 2/2 cm. Dodajemy do cebuli i czosnku - smażymy na większym ogniu około 20 min, a dokładnie tak długo, aż cały powstały sos nam odparuje. Po około 15-20 min mięso i cebulę przekładamy do większego rondelka i zalewamy wodą. Dodajemy: ziele angielskie i liście laurowe. Rondelek przykrywamy pokrywką i całość dusimy około 45-50 min.. W tracie duszenia mięsa kroimy paprykę w paseczki a marchewkę w półplasterki. Dodajemy do sosu dopiero, gdy nasze mięso będzie już miękkie.


Rada:
(Jeśli w trakcie duszenia mięsa woda będzie nam stopniowo wyparowywać uzupełniamy ją na bieżąco). Kolejno dodajemy przecier pomidorowy, paprykę ostrą i słodką oraz odrobinę chili. Całość dusimy jeszcze około 15-20 min do momentu aż warzywa i mięso będą już miękkie. Doprawiamy solą
i  pieprzem. Na końcu dodajemy zasmażkę (Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i stale mieszamy, żeby połączyła się z masłem. Smażymy do uzyskania złocistego koloru). Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do gotującego się sosu.. Zagęszczamy wg uznania. Smacznego.

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz