Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Rosół domowy

Składniki:   

  • woda

  • mięso:
    • kawałek mięsa wołowego np. rostbeef (trzeba liczyć się z tym, że używając mięsa wołowego rosół będzie lekko słodkawy)
    • jedna porcja rosołowa z kurczaka lub z kaczki
    • jedno udko lub ćwiartka z kurczaka
  • włoszczyzna
    • dwie duże marchewie
    • jedna pietruszka (korzeń)
    • pół dużego selera (lub cały mniejszy)
    • jeden por
    • duża cebula
  • przyprawy
    • kilka liści laurowych
    • kilka ziaren pieprzu czarnego
    • sól
    • pieprz mielony
    • ewentualnie vegeta do smaku

Wykonanie:

Do garnka z zimną wodą wkładam umyte mięso i zaczynam gotowanie.
Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni wody pokazują się tzw. szumy, które zbieram przy pomocy cedzaka - łopatki. W tym momencie zmniejszam ogień, tak aby wywar bardzo delikatnie bulgotał.Następnie do garnka wrzucam wszystkie, umyte i obrane wcześniej, warzywa. Marchewkę kroję w plasterki. Cebulę obieram z łupy i opalam na palniku, tak żeby była czarna.





Wrzucam opaloną cebulę do garnka. Dodaję wszystkie przyprawy i pozostawiam odkryty rosół, żeby delikatnie bulgotał około 2 godziny. Przed podaniem próbuję i jeżeli jest mało słony, dosalam. 



Rosół podaję z makaronem nitki, kawałkiem ugotowanej marchewki i posypuję posiekaną natką pietruszki.

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz