Składniki:
woda
- mięso:
- kawałek mięsa wołowego np. rostbeef (trzeba liczyć się z tym, że używając mięsa wołowego rosół będzie lekko słodkawy)
- jedna porcja rosołowa z kurczaka lub z kaczki
- jedno udko lub ćwiartka z kurczaka
- włoszczyzna
- dwie duże marchewie
- jedna pietruszka (korzeń)
- pół dużego selera (lub cały mniejszy)
- jeden por
- duża cebula
- przyprawy
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- sól
- pieprz mielony
- ewentualnie vegeta do smaku
Wykonanie:
Do garnka z zimną wodą wkładam umyte mięso i zaczynam gotowanie.Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni wody pokazują się tzw. szumy, które zbieram przy pomocy cedzaka - łopatki. W tym momencie zmniejszam ogień, tak aby wywar bardzo delikatnie bulgotał.Następnie do garnka wrzucam wszystkie, umyte i obrane wcześniej, warzywa. Marchewkę kroję w plasterki. Cebulę obieram z łupy i opalam na palniku, tak żeby była czarna.
Wrzucam opaloną cebulę do garnka. Dodaję wszystkie przyprawy i pozostawiam odkryty rosół, żeby delikatnie bulgotał około 2 godziny. Przed podaniem próbuję i jeżeli jest mało słony, dosalam.
Rosół podaję z makaronem nitki, kawałkiem ugotowanej marchewki i posypuję posiekaną natką pietruszki.