Składniki główne:
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego do 180-200 stopni piekarnika. Zapiekamy przez 30 do 40 minut. Podawać z ziemniakami lub grzankami. GOTOWE . SMACZNEGO
- 1 kg filetów z ryby (mintaj, dorsz, sandacz)
- 2-3 marchewki
- 1 spora pietruszka
- 1/2 selera
- 2 cebule
- 1/2 pora
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- ok 100g masła
- sól i pieprz
- pieprz cytrynowy do ryby
- sok z 1/2 cytryny
Składniki na sos śmietanowo-koperkowy:
- 200-300ml słodkiej śmietany (w zależności od wielkości naczynia do zapiekania)
- pęczek koperku
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Rybę (jeśli jest mrożona odmrażamy i odsączamy na ręczniku papierowym) układamy na talerzu, oprószamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki. Warzywa obieramy i myjemy. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pora obieramy i kroimy w piórka a papryki w paski. Pokrojone warzywa wraz z czosnkiem przekładamy na patelnię i przez chwilę (ok. 10 min.) podsmażamy - dusimy na wolnym ogniu na 2-3 łyżkach masła. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przygotowanie sosu śmietanowo-koperkowego: Śmietanę przelewamy do większego naczynia i dokładnie mieszamy z jajkiem. Dodajemy poszatkowany koperek, pieprz i sól do smaku. Na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego układamy warstwami 1/2 uduszonych warzyw, kolejno rybę, znów warzywa i całość zalewamy sosem.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego do 180-200 stopni piekarnika. Zapiekamy przez 30 do 40 minut. Podawać z ziemniakami lub grzankami. GOTOWE . SMACZNEGO