Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Ryba zapiekana z warzywami w sosie śmietanowo-koperkowym

Składniki główne:
  • 1 kg filetów z ryby (mintaj, dorsz, sandacz)
  • 2-3 marchewki
  • 1 spora pietruszka
  • 1/2 selera 
  • 2 cebule
  • 1/2 pora
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • ok 100g masła
  • sól i pieprz
  • pieprz cytrynowy do ryby
  • sok z 1/2 cytryny

Składniki na sos śmietanowo-koperkowy:
  • 200-300ml słodkiej śmietany (w zależności od wielkości naczynia do zapiekania)
  • pęczek koperku
  • 1 jajko 
  • sól i pieprz do smaku



Wykonanie:
Rybę (jeśli jest mrożona odmrażamy i odsączamy na ręczniku papierowym) układamy na talerzu, oprószamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki. Warzywa obieramy i myjemy. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pora obieramy i kroimy w piórka a papryki w paski. Pokrojone warzywa wraz z czosnkiem przekładamy na patelnię i przez chwilę (ok. 10 min.) podsmażamy - dusimy na wolnym ogniu na 2-3 łyżkach masła. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 


Przygotowanie sosu śmietanowo-koperkowego: Śmietanę przelewamy do większego naczynia i dokładnie mieszamy z jajkiem. Dodajemy poszatkowany koperek, pieprz i sól do smaku. Na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego układamy warstwami  1/2 uduszonych  warzyw, kolejno rybę, znów warzywa i całość zalewamy sosem.



Naczynie przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego do 180-200 stopni piekarnika. Zapiekamy przez 30 do 40 minut.  Podawać z ziemniakami lub grzankami. GOTOWE . SMACZNEGO





Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz