Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Sałata masłowa z sosem jogurtowym i jajkiem

Sałata masłowa to u mnie w domu najczęstszy dodatek do drugiego dania. Wszyscy domownicy bardzo ją lubią. Poniżej przepis na sałatę, którą pamiętam z domu rodzinnego. Tak do dziś robi ją moja mama i tak samo u mnie w domu robię ją ja:)

Składniki:
- 1 sałata masłowa 
UWAGA! gdy kupujemy sałatę warto spojrzeć czy od trzonka (w miejscu, w którym została ucięta) jest jasnego koloru. Jeżeli jest ciemna, brązowa to znak że została ścięta kilka dni temu i nie warto jej kupować. Nie będzie dobrze smakować. Warto kupić taką która ma jasny trzonek.
- 1 jajko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz


Wykonanie:
Sałatę myjemy, suszymy (ja robię to w wirówce do sałaty, ale można też użyć ręczników papierowych), rozdrabniamy na mniejsze kawałki i układamy na półmisku. Całość lekko solimy, obracając sałatę, tak żeby sól dostała się na wszystkie porwane kawałki. 

Jajko gotujemy na twardo i odstawiamy do wystygnięcia.
W kubeczku przygotowujemy jogurtowy sos, tzn wlewamy 3 łyżki jogurtu naturalnego, jedną łyżkę majonezu i dodajemy pieprz. Wszystkie składniki sosu mieszamy i polewamy nim przygotowaną na półmisku sałatę. 

Na wierzch sałaty z sosem ścieramy jajko na drobnej tarce. Podajemy jako dodatek do drugiego dania. 


Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz