Składniki:
- 500g mięsa wołowego
- 1-1,5l bulionu
- 2-3 łyżki masła lub oleju
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- puszka pomidorów krojonych bez skóry
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- papryka żółta i czerwona
- koncentrat pomidorowy
- 5-8 ziemniaków (w zależności od wielkości garnka)
- 3 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki
- 2-3 liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz Cayenne
- pieprz ziołowy
- kminek
- majeranek
- sól
natka pietruszki do dekoracji
2-3 łyżki mąki
Wykonanie:
Włoszczyznę obieramy. Cebulę kroimy w piórka, marchew, pietruszkę i ziemniaki w kostkę, papryki w paski a czosnek drobno siekamy. Mięso myjemy i kroimy na kawałki około 2cm/2 cm. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż puści sok.
W większym garnku, w którym będziemy gotować zupę na pozostałym tłuszczu dusimy cebulę i czosnek. Kolejno dodajemy mięso i całość zasypujemy papryką słodką i ostrą. Podsmażamy. Po około 10 minutach całość zalewamy bulionem, dodajemy marchew, pietruszkę, pomidory oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek, pieprz i gotujemy pod przykrywką przez godzinę, aż mięso zmięknie.
Gdy mięso będzie już wystarczająco miękkie dodajemy pokrojone ziemniaki, papryki i gotujemy przez kolejne 30 minut, tym razem do miękkości warzyw. Wlewamy koncentrat pomidorowy
i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zagotowujemy.
i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zagotowujemy.
Gotową zupę podajemy z pieczywem i dużą ilością świeżej natki.