Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Zupa gulaszowa

Składniki:
  • 500g mięsa wołowego 
  • 1-1,5l bulionu 
  • 2-3 łyżki  masła lub oleju 
  • 2 cebule 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • puszka pomidorów krojonych bez skóry  
  • 2-3 marchewki  
  • 1 pietruszka 
  • papryka żółta i czerwona 
  • koncentrat pomidorowy  
  • 5-8 ziemniaków (w zależności od wielkości garnka) 
  • 3 łyżki słodkiej papryki 
  • 1 łyżka ostrej papryki 
  • 2-3 liście laurowe 
  • ziele angielskie  
  • pieprz Cayenne 
  • pieprz ziołowy 
  • kminek  
  • majeranek 
  • sól
natka pietruszki do dekoracji
2-3 łyżki mąki 


Wykonanie:
Włoszczyznę obieramy. Cebulę kroimy w piórka, marchew, pietruszkę i ziemniaki w kostkę, papryki w paski a czosnek drobno siekamy. Mięso myjemy i kroimy na kawałki około 2cm/2 cm. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż puści sok.


W większym garnku, w którym będziemy gotować zupę na pozostałym tłuszczu dusimy cebulę i czosnek. Kolejno dodajemy mięso i całość zasypujemy papryką słodką i ostrą. Podsmażamy. Po około 10 minutach całość zalewamy bulionem, dodajemy marchew, pietruszkę, pomidory oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek, pieprz i gotujemy pod przykrywką przez godzinę, aż mięso zmięknie. 


Gdy mięso będzie już wystarczająco miękkie dodajemy pokrojone ziemniaki, papryki i gotujemy przez kolejne 30 minut, tym razem do miękkości warzyw. Wlewamy koncentrat pomidorowy
i  doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zagotowujemy. 
 

Gotową zupę podajemy z pieczywem i dużą ilością świeżej natki.

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz