Składniki na ciasto:
- 1,5 szklani mąki
- szczypta soli
- 3/4 kostki masła
- cukier waniliowy
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, gdy mamy wyższą formę
Składniki nadzienia:
- 3/4 kostki masła
- 100g cukru pudru
- 1jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki mąki
- 100g pokrojonych migdałów, orzechów lub garść rodzynek
- 1/2kg słodkich jabłek
Do dekoracji
- 1 łyżka cukru
- cynamon
Wykonanie:
Ciasto: 30 min przed rozpoczęciem prac wyjmujemy masło z lodówki. Mąkę i sól przesiewamy przez sitko. Dodajemy pokrojone w kawałki masło, cukier waniliowy, żółtko
i śmietanę. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy folią spożywczą
i odstawiamy do lodówki na min godzinę. RADA: (im dłużej przechowujemy nasze ciasto
w lodówce, tym jest bardziej kruche. Można je przygotować nawet dzień wcześniej).
i śmietanę. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy folią spożywczą
i odstawiamy do lodówki na min godzinę. RADA: (im dłużej przechowujemy nasze ciasto
w lodówce, tym jest bardziej kruche. Można je przygotować nawet dzień wcześniej).
Nadzienie: W naczyniu ucieramy masło z cukrem pudrem do uzyskania puszystej masy. Stopniowo dodajemy jajko, żółtko i mąkę wymieszaną z migdałami. Odstawiamy.
Ciasto należy wyjąć z lodówki i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Zwijamy ciasto na wałek i przekładamy do formy (w moim przypadku sylikonowej).
Uklepujemy równomiernie na dnie i bokach formy (zbędne ciasto odkrawamy), nakłuwamy widelcem i ponownie odstawiamy na około 30 min do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nadzienie wykładamy równomiernie na wierzch ciasta. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy naprzemiennie od zewnątrz do środka, nakładając je na siebie w formie spirali.
Posypujemy cynamonem i wstawiamy do piekarnika na 20 mi. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170-180 stopni i pieczemy przez kolejne 20min. (5-10 min przed końcem całość posypujemy cukrem i pieczemy do momentu aż się skarmelizuje.
Najlepiej smakuje z bitą śmietaną i lodami. Mniam :)
Uklepujemy równomiernie na dnie i bokach formy (zbędne ciasto odkrawamy), nakłuwamy widelcem i ponownie odstawiamy na około 30 min do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nadzienie wykładamy równomiernie na wierzch ciasta. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy naprzemiennie od zewnątrz do środka, nakładając je na siebie w formie spirali.
Posypujemy cynamonem i wstawiamy do piekarnika na 20 mi. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170-180 stopni i pieczemy przez kolejne 20min. (5-10 min przed końcem całość posypujemy cukrem i pieczemy do momentu aż się skarmelizuje.
Najlepiej smakuje z bitą śmietaną i lodami. Mniam :)