Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Cynamonowa tarta jabłkowa z nadzieniem


Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklani mąki 
  • szczypta soli 
  • 3/4 kostki masła 
  • cukier waniliowy 
  • 1 żółtko 
  • 2 łyżki śmietany 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, gdy mamy wyższą formę


Składniki nadzienia:
  •  3/4 kostki masła 
  • 100g cukru pudru 
  • 1jajko 
  • 1 żółtko 
  • 2 łyżki mąki  
  • 100g pokrojonych migdałów, orzechów lub garść rodzynek 
  • 1/2kg słodkich jabłek
Do dekoracji 
  • 1 łyżka cukru 
  • cynamon

Wykonanie:
Ciasto: 30 min przed rozpoczęciem prac wyjmujemy masło z lodówki. Mąkę i sól przesiewamy przez sitko. Dodajemy pokrojone w kawałki masło, cukier waniliowy, żółtko
i śmietanę. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy folią spożywczą
i odstawiamy do lodówki na min godzinę. RADA: (im dłużej przechowujemy nasze ciasto
w lodówce, tym jest bardziej kruche. Można je przygotować nawet dzień wcześniej).
Nadzienie: W naczyniu ucieramy masło z cukrem pudrem do uzyskania puszystej masy. Stopniowo dodajemy jajko, żółtko i mąkę wymieszaną z migdałami. Odstawiamy.
Ciasto należy wyjąć z lodówki i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Zwijamy ciasto na wałek i przekładamy do formy (w moim przypadku sylikonowej).



Uklepujemy równomiernie na dnie i bokach formy (zbędne ciasto odkrawamy), nakłuwamy widelcem i ponownie odstawiamy na około 30 min do lodówki.



Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nadzienie wykładamy równomiernie na wierzch ciasta. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy naprzemiennie od zewnątrz do środka, nakładając je na siebie w formie spirali.




Posypujemy cynamonem i wstawiamy do piekarnika na 20 mi. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170-180 stopni i pieczemy przez kolejne 20min. (5-10 min przed końcem całość posypujemy cukrem i pieczemy do momentu aż się skarmelizuje.
Najlepiej smakuje z bitą śmietaną i lodami. Mniam :)



Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz