Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami

Składniki na farsz:
  • 1kg kiszonej kapusty 
  • 1/2 kg pieczarek 
  • 10-15 dag suszonych, leśnych grzybów 
  • 2 cebule 
  • ziela angielskie 
  • liście laurowe 
  • pieprz i sól 
  • pieprz ziołowy 
  • olej do smażenia
  • masło

Panierka: 
  • 3 jajka 
  • bułka tarta 
  • olej do smażenia

Składniki na naleśniki:
  • 2 szklanki mleka 
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 
  • 2 jajka 
  • 2-2,5 szklanki mąki 
  • szczypta soli 
  • łyżka oleju


Wykonanie:
Naleśniki przygotowujemy wg przepisu pamiętając o pominięciu cukru waniliowego :)

 
Grzyby leśne moczymy dzień wcześniej (najlepiej zostawiamy je w wodzie na całą noc). Kapustę odsączamy, szatkujemy i zalewamy wodą do przykrycia. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, grzyby i gotujemy do miękkości. Tak przygotowaną kapustę z grzybami odcedzamy, usuwamy przyprawy, studzimy i drobno siekamy.  W między czasie obieramy i kroimy cebulę w drobną kosteczkę. Podsmażamy z odrobiną soli na rumiano. Dodajemy oczyszczone, umyte i pokrojone w paseczki pieczarki. Całość dusimy pod przykryciem, aż pieczarki puszczą soki. Ściągamy przykrywkę, doprawiamy pieprzem i solą i dusimy do odparowania płynu. 


Gdy cały płyn nam odparuję dodajemy poszatkowaną kapustę i całość razem smażymy przez około 2-3 minuty. Doprawiamy i odstawiamy do ostudzenia. 

Na naleśniki nakładamy cienką warstwę farszu. Przeciwległe boki zaginamy do środka i całość zwijamy w rulonik. Odkładamy zakładką do dołu i przygotowujemy kolejne partie. 



Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Krokiety panierujemy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.




Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz