Składniki na farsz:
- 1kg kiszonej kapusty
- 1/2 kg pieczarek
- 10-15 dag suszonych, leśnych grzybów
- 2 cebule
- ziela angielskie
- liście laurowe
- pieprz i sól
- pieprz ziołowy
- olej do smażenia
- masło
Panierka:
- 3 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Składniki na naleśniki:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- 2-2,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- łyżka oleju
Wykonanie:
Naleśniki przygotowujemy wg przepisu pamiętając o pominięciu cukru waniliowego :)
Grzyby leśne moczymy dzień wcześniej (najlepiej zostawiamy je w wodzie na całą noc). Kapustę odsączamy, szatkujemy i zalewamy wodą do przykrycia. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, grzyby i gotujemy do miękkości. Tak przygotowaną kapustę z grzybami odcedzamy, usuwamy przyprawy, studzimy i drobno siekamy. W między czasie obieramy i kroimy cebulę w drobną kosteczkę. Podsmażamy z odrobiną soli na rumiano. Dodajemy oczyszczone, umyte i pokrojone w paseczki pieczarki. Całość dusimy pod przykryciem, aż pieczarki puszczą soki. Ściągamy przykrywkę, doprawiamy pieprzem i solą i dusimy do odparowania płynu.
Gdy cały płyn nam odparuję dodajemy poszatkowaną kapustę i całość razem smażymy przez około 2-3 minuty. Doprawiamy i odstawiamy do ostudzenia.
Na
naleśniki nakładamy cienką warstwę farszu. Przeciwległe boki zaginamy
do środka i całość zwijamy w rulonik. Odkładamy zakładką do dołu i
przygotowujemy kolejne partie.
Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Krokiety panierujemy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.