Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Schabowy faszerowany chlebem tostowym

Składniki:
- 5 kotletów ze schabu bez kości
- 10 mniejszych plastrów boczku (ja użyłam boczek faszerowany polędwicą)
- 5 kromek pieczywa tostowego (u mnie pełnoziarniste)
- 1 kulka sera mozzarella (125g)
- posiekana natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- oliwa

Wykonanie:
Kromki pieczywa tostowego kroimy na drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojony chleb tostowy i wyciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku. Grzanki pozostawiamy na patelni do zarumienienia się. 



W miseczce mieszamy zarumienione grzanki, pokrojony w kostkę ser mozzarella i natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. 


Kotlety rozbijamy cienko, posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. na środek nakładamy 2 spore łyżki farszu z grzanek i zawijamy roladkę. Spinamy wykałaczkami. Układamy w naczyniu żaroodpornym i obkładamy boczkiem. Całość zalewamy 1 szklanką wody. Wstawiamy do nagrzanego do 180stopni piekarnika na ok. 40 minut.



Podajemy tradycyjnie z ziemniakami i surówką.


Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz