Poniżej przepis na banalne - szybkie ciasto jogurtowe. Polecam na niedzielne popołudnie!!!
Składniki:
- mały jogurt naturalny ok. 200g - opakowanie (kubeczek) po jogurcie myjemy, gdyż posłuży nam jako miarka do pozostałych składników
- 2 miarki (kubeczek z jogurtu) maki pszennej
- 1,5 miarki cukru
- 0,5 miarki oleju
- 3 całe jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 szt cukier waniliowy
- szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i całość miksujemy na gładką masę. Formę - keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy gładkie ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 50 minut. Przed wyjęciem trzeba sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest upieczone, czy nie klei się do wykałaczki.
Po wyjęciu posypać wierzch cukrem pudrem i smacznego:)
Składniki:
- mały jogurt naturalny ok. 200g - opakowanie (kubeczek) po jogurcie myjemy, gdyż posłuży nam jako miarka do pozostałych składników
- 2 miarki (kubeczek z jogurtu) maki pszennej
- 1,5 miarki cukru
- 0,5 miarki oleju
- 3 całe jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 szt cukier waniliowy
- szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i całość miksujemy na gładką masę. Formę - keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy gładkie ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 50 minut. Przed wyjęciem trzeba sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest upieczone, czy nie klei się do wykałaczki.
Po wyjęciu posypać wierzch cukrem pudrem i smacznego:)