Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Ciasto makowo-budyniowe

Składniki na ciasto:  
  • 6 jajek 
  • pełna szklanka niebieskiego maku mielonego 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 3/4 mąki pszennej 
  • 60g (dobrej, sprawdzonej) margaryny 
  • łyżeczka proszku do pieczenia


Do wyboru:

Masa budyniowa nr I:
 

  • 1 i1/2 kostki masła 
  • litr mleka 
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 3/4 szklanki cukru



Do dekoracji:
  •  płatki migdałów, skórka z pomarańczy, mak itp.

Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru i szczyptą soli. Stale miksując dodajemy żółtka. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko i łączymy z makiem. Tak przygotowaną mieszankę dodajemy do gotowej masy, wlewamy przestudzoną margarynę i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. 
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20-30 min.

RADA:
(Gotowość ciasta sprawdzamy wbijając w nie drewniany patyczek, np. szaszłykowy. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, nasze ciasto jest już upieczone). Gotowe ciasto odstawiam do przestudzenia, przekrawam na pół.


Masa nr I
Odmierzamy szklankę mleka i w większym naczyniu rozrabiamy w nim budynie z dodatkiem cukru. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlewamy budynie i gotujemy na małym ogniu, stale mieszając do uzyskania gęstej masy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.


Masło ucieramy na puch. Stopniowo,  stale mieszając dodajemy po łyżce budyniu. 2/3 kremy wykładamy na blat ciasta. Pozostałą częścią rozsmarowujemy wierzch i dekorujemy (ja posypałam jedynie kandyzowaną skórką pomarańczową).

Masa budyniowa nr II (domowa)
  • 1,5 kostki masła  
  • 3/4 szklanki cukru  
  • cukier waniliowy 
  • 2 żółtka  
  • 1 spora łyżka mąki ziemniaczanej  
  • 2 budyniowe waniliowe lub śmietankowe

W szklance mleka mieszamy
budynie z dodatkiem cukru, cukru waniliowego, żółtek i mąki ziemniaczanej. Pozostałe mleko gotujemy.. Do gorącego mleka wlewamy "naszą miksturę" i dynamicznie mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy w chłodne miejsce do przestudzenia. Dalej postępujemy tak, jak w przepisie na masę budyniową nr I.



Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz