Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- pełna szklanka niebieskiego maku mielonego
- 2/3 szklanki cukru
- 3/4 mąki pszennej
- 60g (dobrej, sprawdzonej) margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i1/2 kostki masła
- litr mleka
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
Do dekoracji:
- płatki migdałów, skórka z pomarańczy, mak itp.
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru i szczyptą soli. Stale miksując dodajemy żółtka. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko i łączymy z makiem. Tak przygotowaną mieszankę dodajemy do gotowej masy, wlewamy przestudzoną margarynę i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20-30 min.
RADA: (Gotowość ciasta sprawdzamy wbijając w nie drewniany patyczek, np. szaszłykowy. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, nasze ciasto jest już upieczone). Gotowe ciasto odstawiam do przestudzenia, przekrawam na pół.
Masa nr I
Odmierzamy szklankę mleka i w większym naczyniu rozrabiamy w nim budynie z dodatkiem cukru. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlewamy budynie i gotujemy na małym ogniu, stale mieszając do uzyskania gęstej masy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Masło ucieramy na puch. Stopniowo, stale mieszając dodajemy po łyżce budyniu. 2/3 kremy wykładamy na blat ciasta. Pozostałą częścią rozsmarowujemy wierzch i dekorujemy (ja posypałam jedynie kandyzowaną skórką pomarańczową).
Masa budyniowa nr II (domowa)
W szklance mleka mieszamy budynie z dodatkiem cukru, cukru waniliowego, żółtek i mąki ziemniaczanej. Pozostałe mleko gotujemy.. Do gorącego mleka wlewamy "naszą miksturę" i dynamicznie mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy w chłodne miejsce do przestudzenia. Dalej postępujemy tak, jak w przepisie na masę budyniową nr I.
Masa budyniowa nr II (domowa)
- 1,5 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 1 spora łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 budyniowe waniliowe lub śmietankowe
W szklance mleka mieszamy budynie z dodatkiem cukru, cukru waniliowego, żółtek i mąki ziemniaczanej. Pozostałe mleko gotujemy.. Do gorącego mleka wlewamy "naszą miksturę" i dynamicznie mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy w chłodne miejsce do przestudzenia. Dalej postępujemy tak, jak w przepisie na masę budyniową nr I.