Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Szarlotka z kruszonką

Składniki na ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 150g miękkiej margaryny do pieczenia
- 100g miękkiego masła
- 3 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
- 2 kg jabłek
- 2 łyżki cynamonu
- cukier (do smaku)

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicą. Miękkie masło i margarynę    posiekać i dodać do mąki. Dodać również pozostałe składniki. Zagnieść ciasto na gładkie i wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 30 minut. 
  Jabłka obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. Usmażyć z cynamonem i cukrem do smaku. 


Do pieczenia używam blachy 25x30cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wyjmuję z lodówki i równomiernie układam na blasze. Można rozwałkować i wyłożyć lub po prostu palcami równomiernie wyłożyć całe dno. Następnie wyłożyć usmażone jabłka. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i posypać po jabłkach, aby równomiernie pokryło cały wierzch. Piec w temperaturze 180stopni około 50minut.



Po upieczeniu można posypać wierzch cukrem pudrem.



Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz