Składniki na ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 150g miękkiej margaryny do pieczenia
- 100g miękkiego masła
- 3 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 2 kg jabłek
- 2 łyżki cynamonu
- cukier (do smaku)
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicą. Miękkie masło i margarynę posiekać i dodać do mąki. Dodać również pozostałe składniki. Zagnieść ciasto na gładkie i wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 30 minut.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. Usmażyć z cynamonem i cukrem do smaku.
Do pieczenia używam blachy 25x30cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wyjmuję z lodówki i równomiernie układam na blasze. Można rozwałkować i wyłożyć lub po prostu palcami równomiernie wyłożyć całe dno. Następnie wyłożyć usmażone jabłka. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i posypać po jabłkach, aby równomiernie pokryło cały wierzch. Piec w temperaturze 180stopni około 50minut.
Po upieczeniu można posypać wierzch cukrem pudrem.
- 3 szkl. mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 150g miękkiej margaryny do pieczenia
- 100g miękkiego masła
- 3 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 2 kg jabłek
- 2 łyżki cynamonu
- cukier (do smaku)
Wykonanie:
Po upieczeniu można posypać wierzch cukrem pudrem.