Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 6 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 6 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
Wykonanie:
Białka
oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować
do rozpuszczenia się cukru. Pojedynczo dodawać żółtka ciągle miksując. Mąki przesiane z
proszkiem do pieczenia wsypać do ubitych jajek z cukrem i delikatnie wymieszać przy pomocy łyżki. Nie miksować razem z mąką.
Dno
tortownicy o średnicy 26 wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym
nie smarować ani niczym nie wykładać i przelać do niej gotowe ciasto.
Piec w 170oC
przez 45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z
ciastem na podłogę lub desę. Odstawić do wystygnięcia. Następnie obkroić boki i wyjąć biszkopt.
Jeżeli chcecie przekroić biszkopt na równe krążki,należy obkroić ostrym
nożem boki biszkoptu a następnie wziąć kawałek nitki, przyłożyć ją w
miejscu nacięcia i przeciągnąć nitkę, tak jakby ona kroiła ciasto.
Smacznego - Ula:)
Smacznego - Ula:)