Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Biszkopt idealny

Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 6 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru




Wykonanie: 

Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować do rozpuszczenia się cukru. Pojedynczo dodawać żółtka ciągle miksując. Mąki przesiane z proszkiem do pieczenia wsypać do ubitych jajek z cukrem i delikatnie wymieszać przy pomocy łyżki. Nie miksować razem z mąką. 


Dno tortownicy o średnicy 26 wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać i przelać do niej gotowe ciasto.

Piec w 170oC przez 45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odstawić do wystygnięcia. Następnie obkroić boki i wyjąć biszkopt. 


Jeżeli chcecie przekroić biszkopt na równe krążki,należy obkroić ostrym nożem boki biszkoptu a następnie wziąć kawałek nitki, przyłożyć ją w miejscu nacięcia i przeciągnąć nitkę, tak jakby ona kroiła ciasto. 
Smacznego - Ula:)


Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz