Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Młoda kapusta zasmażana na dwa sposoby

Kolejne smaki dzieciństwa. Taką kapustę zawsze robiła i robi do tej pory moja babcia i mama. Lekko podduszona, z dużą ilością koperku, cebulką i w lekkim, śmietanowym sosie na zasmażce. Zawsze gdy ją przygotowuje myślę sobie, że jak zwykle zrobiłam jej za dużo, nic bardziej mylnego. Po obiedzie zawsze widzę jedynie dno garnka :)  - jak dużo by jej nie zrobił, znika w mgnieniu oka.  Młodą kapustę możemy dostać już na bazarkach, więc zapowiada się smakowicie! Do dzieła.

Składniki: 
  • 2 główki młodej kapusty 
  • pęczek koperku 
  • 2 cebule 
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 250ml śmietany 12% 
  • pieprz 
  • sól 
  • kmin rzymski 
  • 2-3 szklanki wody  
  • odrobina octu jabłkowego 
  • 1 łyżka cukru  
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie 
  • szczypta chili




Wykonanie:
Kapustę obrać z wierzchnich liści, pozbawić głąba i drobno poszatkować. Przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami wody, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, sól i dusić pod przykryciem przez około 15 - 20 min. mieszając od czasu do czasu. Na patelni rozgrzać odrobinę masła i podsmażyć pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę do zeszklenia.




Przełożyć do garnka z kapustą. Doprawić do smaku kminem, odrobiną octu jabłkowego, cukru i szczyptą chili.  Kapustę zdjąć z gazu. Mąkę wymieszać ze śmietaną i dodać do kapusty. Dusić jeszcze przez chwilę i dodać cały, drobno poszatkowany koperek. W razie konieczności doprawić do smaku. 


 


W drugiej wersji, baaardziej fit :) zamiast mąki dodajemy przecier pomidorowy!
Gotowe, idealna do tradycyjnego schabowego, mielonego z dodatkiem młodych ziemniaczków, PYCHA







Miłego smakowania - Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz