Kolejne smaki dzieciństwa. Taką kapustę zawsze robiła i robi do tej pory moja babcia i mama. Lekko podduszona, z dużą ilością koperku, cebulką i w lekkim, śmietanowym sosie na zasmażce. Zawsze gdy ją przygotowuje myślę sobie, że jak zwykle zrobiłam jej za dużo, nic bardziej mylnego. Po obiedzie zawsze widzę jedynie dno garnka :) - jak dużo by jej nie zrobił, znika w mgnieniu oka. Młodą kapustę możemy dostać już na bazarkach, więc zapowiada się smakowicie! Do dzieła.
Składniki:
- 2 główki młodej kapusty
- pęczek koperku
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 250ml śmietany 12%
- pieprz
- sól
- kmin rzymski
- 2-3 szklanki wody
- odrobina octu jabłkowego
- 1 łyżka cukru
- liść laurowy
- ziele angielskie
- szczypta chili
Wykonanie:
Kapustę obrać z wierzchnich liści, pozbawić głąba i drobno poszatkować. Przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami wody, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, sól i dusić pod przykryciem przez około 15 - 20 min. mieszając od czasu do czasu. Na patelni rozgrzać odrobinę masła i podsmażyć pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę do zeszklenia.
Przełożyć do garnka z kapustą. Doprawić do smaku kminem, odrobiną octu jabłkowego, cukru i szczyptą chili. Kapustę zdjąć z gazu. Mąkę wymieszać ze śmietaną i dodać do kapusty. Dusić jeszcze przez chwilę i dodać cały, drobno poszatkowany koperek. W razie konieczności doprawić do smaku.
W drugiej wersji, baaardziej fit :) zamiast mąki dodajemy przecier pomidorowy!
Gotowe, idealna do tradycyjnego schabowego, mielonego z dodatkiem młodych ziemniaczków, PYCHA
Miłego smakowania - Marzena