Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Kotlety z kaszy gryczanej i sera feta

Składniki:
  • 2 woreczki kaszy gryczanej lub jedna szklanka 
  • opakowanie sera feta 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 2 cebule 
  • pieprz i sól   
  • 2 jajka  
  • szczypta gałki muszkatołowej  
  • szczypiorek 
  • 1-1,5 szklanki bułki tartej 
  • olej do smażenia



Wykonanie:
Kaszę ugotować wg instrukcji z opakowania z dodatkiem soli. Odsączyć na sicie i przelać zimą wodą. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle. Połowę kaszy zblendować z serem feta. Dodać pozostałą kaszę, szczypiorek, połowę bułki tartej i jajka. Całość wymieszać i doprawić. Uformować kotleciki lub kulki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron przez około 2-3 min na każdą stronę. Gotowe kotlety wyłożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ziemniakami, sosem np. grzybowym, surówkami lub szpinakiem.




Smacznego - Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz