Składniki:
- 2 woreczki kaszy gryczanej lub jedna szklanka
- opakowanie sera feta
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- pieprz i sól
- 2 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypiorek
- 1-1,5 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
Wykonanie:
Kaszę ugotować wg instrukcji z opakowania z dodatkiem soli. Odsączyć na sicie i przelać zimą wodą. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle. Połowę kaszy zblendować z serem feta. Dodać pozostałą kaszę, szczypiorek, połowę bułki tartej i jajka. Całość wymieszać i doprawić. Uformować kotleciki lub kulki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron przez około 2-3 min na każdą stronę. Gotowe kotlety wyłożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ziemniakami, sosem np. grzybowym, surówkami lub szpinakiem.
Smacznego - Marzena