Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Kapusniak wegetariański

O tym, że w moim domu ostatnimi czasy dominuje wegetarianizm to już Wam wspominałam. Stąd moje pomysły na jarską kuchnię. Co dzień modyfikuję znane mi już dania i poszukuję nowych inspiracji. Tym razem stawiam na niezastąpioną w tradycyjnej, polskiej kuchni kiszoną kapustę. Wiem, że niejeden powiedziałby, że tradycyjny kapuśniak to jedynie ten na wędzonych żeberkach, ale gwarantuje Wam, że smak tej samej zupy przyrządzonej na warzywnym bulionie z dodatkiem suszonych grzybów pozytywnie zaskoczy Was swym smakiem.


Składniki:
  • 2 cebule 
  • 1/2 kg kapusty kiszonej 
  • 2-3 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 1/2 korzenia selera 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 2-3 łyżki masła 
  • 5-7 ziemniaków 
  • 1/2 szklanki grzybów suszonych 
  • majeranek 
  • pieprz czarny i ziołowy 
  • sól 
  • liść lubczyku  
  • ziele angielskie 
  • liście laurowe 
  • kmin rzymski
  • natka pietruszki do dekoracji i wyostrzenia smaku


Wykonanie:Grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Kapustę odsączamy, zalewamy zimną wodą i gotujemy w oddzielnym garnku do miękkości z liściem laurowym, kminem i zielem  angielskim przez około godzinę. W drugim naczyniu gotujemy bulion warzywny.




Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy wg uznania i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 15-50 min. Cebulę, czosnek i odsączone grzyby szatkujemy i podsmażamy na maśle do czasu, aż cebula będzie miała złoty kolor. Całość dodajemy do bulionu wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekłamany do wywaru i gotujemy przez około 10 min-15 min. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dodajemy kapustę i odrobinę jej wywaru (ile nam się zmieści w garnku, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 5-10 min. Doprawić pieprzem, solą, majerankiem i lubczykiem.



Tak jak już wspominałam w przepisie na tradycyjny kapuśniak do zupy można dodać zasmażkę, ale ja nie jestem jej zwolennikiem i gwarantuję, że bez niej nasz kapuśniak będzie równie wyśmienity.
Kapuśniak, tak jak bigos najlepszy jest następnego dnia :) 
Podajemy na gorąco z pieczywem lub grzankami. Smacznego :)
Smacznego - Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz