Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Pierogi z młodej kapusty i twarogu

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka ciepłej wody 
  • 1 łyżka oleju 
  • szczypta soli


Składniki na farsz
  • główka młodej kapusty 
  • 400g twarogu półtłustego 
  • 3-4 cebule 
  • pieprz i sól 
  • pieprz ziołowy i vegeta do smaku 
  • liście laurowe i ziele angielskie
  •  2-3 łyżki masła



Wykonanie:
Wyrabiamy ciasto wg przepisu na ciasto ze strony bloga. Kapustę obrywamy z wierzchnich liści, dzielimy na pół, pozbawiamy głąba i drobniutko szatkujemy. Wrzucamy do garnka, zalewamy zimna wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i odrobinę vegety do smaku. Gotujemy do miękkości. cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zrumienić na maśle. Ugotowaną kapustę dokładnie odsączyć, ostudzić, wybrać liście laurowe, ziele i drobno poszatkować. Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać kapustę i zrumieniona cebulkę. Doprawić do smaku pieprzem i solą.




Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka i na środek każdego z nich nałożyć farsz. Boki pieroga zlepić i odłożyć na ściereczkę oprószoną mąką. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Gotować w osolonym wrzątku przez około 3 min od chwili wypłynięcia na wierzch. Odcedzić na łyżce cedzakowej, ułożyć na talerzu i podawać okraszone stopionym masłem lub skwarkami. PYCHA!



Smacznego - Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz