Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Składniki na farsz
- główka młodej kapusty
- 400g twarogu półtłustego
- 3-4 cebule
- pieprz i sól
- pieprz ziołowy i vegeta do smaku
- liście laurowe i ziele angielskie
- 2-3 łyżki masła
Wykonanie:
Wyrabiamy ciasto wg przepisu na ciasto ze strony bloga. Kapustę obrywamy z wierzchnich liści, dzielimy na pół, pozbawiamy głąba i drobniutko szatkujemy. Wrzucamy do garnka, zalewamy zimna wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i odrobinę vegety do smaku. Gotujemy do miękkości. cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zrumienić na maśle. Ugotowaną kapustę dokładnie odsączyć, ostudzić, wybrać liście laurowe, ziele i drobno poszatkować. Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać kapustę i zrumieniona cebulkę. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka i na środek każdego z nich nałożyć farsz. Boki pieroga zlepić i odłożyć na ściereczkę oprószoną mąką. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Gotować w osolonym wrzątku przez około 3 min od chwili wypłynięcia na wierzch. Odcedzić na łyżce cedzakowej, ułożyć na talerzu i podawać okraszone stopionym masłem lub skwarkami. PYCHA!
Smacznego - Marzena